台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
哩個真係經典故事
我相信就算俾部機大陸都冇用
科研進步本來就係要團結,精鍊
俾部機你今日做到,將來科技又會落後
點解Intel個揸fit人仲未比人雞, 垃圾到咁
而家用原生 android 咪幾好

p.s.追呢個post 先知飛利浦原來咁撚勁
求教 中國做左咩
exists
中国嘅存在就係對科技產業嘅威脅
乜撚都偷曬
依家nokia奶足原生
打埋性價比
早2年amd未出ryzen 個個都話intel唔撚驚lead左咁多年 一定大把貨
而家
問題係香港本地市場唔夠大
其實高端服務業一樣可以食到國際飯
除左金融
法律醫療教育展覽文化媒體

除左市場太細
香港教育制度同生活成本過高係主因
你估單憑台灣可以生產到咩
一定係美國日本同佢地合作
日本原本都係生產CPU
有可能係將呢個業務傳比台灣
技術分唔同國家 等小國都有生存空間
而且更加強化國與國既合作
唔洗因為經濟比大陸攻擊到亡國
入到 Intel 商用和server市場先講啦
的確香港有好勁既teach人
之前有人搞機械人沖咖啡
係科學園搞無起身
去左silicon valley搞 即刻集資有幾千萬
已經有幾間分店
Hk no teach 好多有料已經出國
高端服務業
唔係實體經濟黎?

生活成本高係政府政策失衡嘅結果黎
最後尾都係番番去班冚家鏟度
你叫班人去完洗手間洗手都難
依家煙條最後價值就係打機快嗰叮屎咁多
過多一兩代再追唔上造工嘅話,呢個最後嘅優勢都會無埋,正式收皮
然後AMD就可以專心同老黃全面開戰
晶片科學原理好簡單?你係咪搞緊笑
剩係transitors原料都需要好多材料工學知識
仲要一塊晶片係講緊上百萬嘅transitors
仲有circuit嘅設計呢?你唔好話我聽一個中學生識system verilog
你最好唔好睇少一樣最少讀到master嘅行業
google落左訂
小弟無知想學野
除左人才吸納之外
總部設係香港有咩好處?
點解政府又會ban既
陣間就整粒中國漢芯 5nm啦
點樣簡單法
宜家好多同晶片設計相關既野都要求Phd
普通大學bachelor master 畢業成世都係幫人做testing
大學生都唔得啦,仲話中學生
Microsoft最新果部surface已經有用amd cpu
下一步就慢慢打入intel堆laptop鐵票
再下一步拎埋mac機

到時咪睇下你intel仲淨返幾多市場

下年ps5開賣又係amd的show time
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞