台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
即使係普羅大眾都係即食概念,三年五年做唔到成果就要out,用投資回報既心態根本培養同挽留唔到人才
最重要係香港樓價太貴,想追逐夢想都要諗點開飯點交租,唔係無人想留係香港搞科研,而係現實條件唔許可

明明香港人有腦轉數快又肯搏肯捱,之前跟日落大佬撈到風山水起,依家跟個土匪淨係識計婆乸數

依家香港政府見到以色列搞innovation搞startup開左個頭,又想跟人條路行,不過唔會再旨意依家個政府啦

唯有希望有疊水商家肯燒錢去做科研,搞醫療器材又好乜叉都好,起碼開左個頭先

不過都無啦,啲大學都廢晒
Intel 本來14nm 都領先左幾代,依家慢少少唔太大問題。
三星俾安倍玩緊,睇下邊個仲敢得罪日本。
要有機,有硅晶片,有阻光劑,有清潔劑。
Intel 個問題係硬頸單Die,AMD 玩多Die 用效能換良率證明係務實做法。
台積電係中華民國中科院同飛利浦合作成立。
關咩事
Intel好明顯知道瀨緊嘢,係唔知追唔追得返啫
其實28nm已經好多野玩
好多Analog RF chip 都仲係用緊>28nm
多得Intel TSMC 爭住去大陸設廠教識大陸自己整
早排聽話起緊14nm廠
係排隊都未到你,要先認購ASML 股份先有計傾,再者浸沉式光刻機概念係台積電工程師提出,ASML/Canon/Nikon 三間只有荷蘭人ASML 果斷跟進研究有成果,所以TSMC 係ASML 供貨名單係前列。仲有TSMC 係飛利浦半個仔,ASML 又係飛利浦分拆出黎,咁你諗下ASML 會供機俾邊個先。
量子層面
Moto
NXP 仲係28nm 以上玩緊
過百nm都仲大把公司用緊
Research 個啲paper都會見到130nm 180nm
當年amd64都砌嬴intel架
後尾咪又係比intel追返
就算而家intel唔係最勁
我都信佢有能力做返一哥
日本火車用個舊IGBT 都係半導體黎,所以微米級都大把市場。
Intel 俾左兩個難關俾自己,一個單Die 多核,良率就唔高。再加一個超前嘅工藝,難上加難。
等我為大家回憶下再決定1208去唔去
https://lih.kg/1772471
應該要啦
而家有美帝睇實
可以去盡d
Intel玩撚完輸到仆晒街
內部消息已經做到80%只係想試下水溫睇黎下年台積電又要擴廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞