台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
TSMC 16nm 抽贏你三星 14nm。
去到咁細制程,連空氣分子吸收左嘅光子都要計埋去,咁透鏡吸收嘅光子未仲多,個純度要去到幾高先攪掂。
小學生?
因為難囉
知唔知咩叫nm呀
uber facebook snapchat amazon一開始如何科研?
效能差30%

3% 都仲得講下
屌你30%
中國嘅fabless, 國家要睇 fabless IDM 都要死
香港靠投機搵錢容易,搞實業佢地無人無基礎,又怕失敗,點會做得好
當年間廠造IC比美國,喺大圍。。。Mo記以前都喺大埔工業邨有廠,不過都敵唔過政治任務而收皮
明顯有政治風險所以撤。
冇asml 全世界都收檔
最重要係落手做嗰個人
中國人只有差不多先生,無一絲不苟,點做
大陸佬整到間見得人嘅 clean room先講啦
EUV 係太容易比其它material吸,所以只能用反射鏡。
DUV(ArF 193nm)的係用開透射鏡, 咁即係話EUV係要成個光學系統要重新設計。
仲有個光源都攪左好耐

https://www.quora.com/Why-is-extreme-ultraviolet-lithography-technology-so-difficult-and-expensive

台積電用左EUV 後下一個問題將會係唔夠電用
intel
有既話都會被送中,然後上面會話自煮燃發,要不是大陸人才及資金哪有專利
TW No.1
當年香港IC 行業好把炮,出左好多人材
咁要問蔡英文個核四想點,台電就破產。
唔係果部機,有部係真野去左美國發長
本地生讀phd難到登天
神一般既男人,當年佢出山幫AMD諗左個設計圖都轉過第二間
之後AMD用佢呢個架構設計返生多次
而家去咗邊
佢都無辦法,核四太多問題,短時間解決唔到。
核的野安全第一,台灣出核事故會亡國。。。。
起住普通電廠用緊先。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞