台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
intel真係尾燈都見唔到
雖然咁樣情況同金融一樣
但至少香港人可以揸多個春袋
而且有製造業,多啲技術同人才抗爭起上黎都方便啲
咁部機點黎
ASML 係全世界半導體廠春袋
中國買返部咪得
定係有原因所以唔賣
其實技術上係完全比唔上 14++依幾代 之所以可以拉高主頻係靠拉大transistor間距 實際上技術層面係差距越來越大 所以功耗就黎壓唔到落去
intel個10nm又係大伏 高端u寧願繼續用14++++++都唔敢上10nm 自己核顯轉用埋三星10nm 真係狗都唔食 tsmc下代仲會上euv 應該差距大排都未縮到
講開科研, 最仆街的表表者一定係DJI, 中國人當年攞撚完funding同技術, 彈起就即搬去深圳
Intel而家係兩頭唔到岸
倒咗咁多錢落自己制程, 唔用就白蝕
唔放棄先有希望 星期日維園見
晶片係工藝,唔同科學,工藝講求精工細造,堅毅鍛煉
晶片科學原理好簡單,一個中學生學完都好快有能力整塊90nm晶片出來,但要造9nm,7nm甚至5nm,就唔係單靠科學原理,而係技術層面
有錢都買唔到,產能不足 一年先造到幾部機
人地就係唔撚賣比中國
佢哋仲玩緊28nm
而家仲要交唔齊貨
中芯gg
好似要美國批准先可以賣去其他國家?
點買台積電股票

【上個post無人理】全港最大Fact check 平台正式推出啦
https://lih.kg/1767630
首先做晶片唔同做其他野
晶片架構同生產工藝要互相tune
呢樣郁下就冇左半年去,仲未計生產要時間
搞得黎intel 個7nm都差唔多到

第二
Intel 係10nm上唔用EUV,但target 又set得高所以衰左。者係好似叫你用大毛筆寫得0.1mm既字咁

第三就係台積電產能跟本唔夠intel 用。人地intel 都仲係叫全球最大晶片製造商。杯水車薪
Exact7ly
對華武器禁運其實冇完過
只係鬆手左好多,但cutting edge 既科技中國照舊冇份
唔關事 間野都唔係美國野 只係intel amd 俾左好多錢可以優先買機 同時佢地已經買起左未來幾年既機
我記得香港九十年代都有整晶片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞