台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
中國都追得好貼

進軍2nm工藝 中科院研發世界首個自對準柵極的疊層垂直納米環柵電晶體
https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/science/rnvxvax.amp
中國就算 9 數啦。
中國連 28nm CPU 都做唔到 ... 仲 2nm ?
正確來講,中國連 CPU 都做唔到,已經唔講工藝。
佢 2nm 好大可能只針對簡單架構,而且良率低,邊個做唔到姐。
人地就係要良率高,複雜架構,仲要大規模生產嘛,中國用多10年都追唔到。
而家玩 STEM
中科院係研究機構,除非做假否則證明中國科研係有人做緊同埋緊得好貼。
但呢d 只係前期理論驗證,和量產仲有好遠的路(仲要呢條路唔一定work )
但你望住量產的中芯就會發現
- 中國唔係無叻人
- 叻人好多都無資源
- 資源錯配 令好多原本好牌都變爛牌
成唔成功就觀點與角度,賺到錢咪ok lor.

至於RISC V,老實作為用家你用8051做到野我話之你用乜。

咁作一間公司選擇用RISC V 唔用ARM 絕對係政治任務。
RISC V 的成熟度 ,工具,碎片化 同ARM 比無得比,而ARM 收的license 費 絕對能cover 上述問題所慳到的時間。
除左避免未來的控制,但,老實講你用RISC V 一樣會比tools chains 控制,除非你強到所有野可以自己整。

基本上好似window 同 linux 問題 咁
R&D center同office比?
中國十二億人口,計一萬分之一係叻人,中國係人口基數上已經贏曬。奈何中國今日點解如此不堪?其實係同呢個民族特性有關。

-中國人,有錢搵就會去做,冇錢搵,你做埋我果份。
-儘量用最低價格,渣取最大利潤,而降低品質在所不惜。
-最緊要搵錢快,直接抄(偷)過來,研發都唔洗,節省一大筆研發費用,係現今中國社會主流。
-平時就鐘意打飛機,陏D就話世界第一,前無古人,後無來者,拎住人地個 QR code 講到好似佢自己發明咁。

你話呢D民族可以做到 D 咩出來?少少嘢就話自己好叻,少少嘢就滿足。唔尊重私隱,唔尊重知識產權。做事偷偷摸摸。我係 ASML 都唔賣光刻機俾你啦。冇工具,你D人才曉飛都冇用。好似你要畫一條直線,你冇直尺,要徒手畫咁。冇錯,係有D人可以徒手畫好直,但是,人地有支尺,畫起上來,又快,又直,個出貨量同品質係你徒手畫無可比擬。

現今CPU工業就係咁。你中國唔改 D 陋習,世界只會杯葛你,無論你幾努力都好,俾多幾多個10年時間,你都係依然追唔上。
係囉,你都識講賺到錢就得,咁你之前話同海思差好遠又點姐,跟本佢地既市場定位都唔同。

我夠知RISC V係政治任務,咁又點?人地起碼有能力做件野出黎。

香港人笑大陸低技術既時候,人地就不斷進步,反而香港排緊隊尾原地踏步。
而家係人地唔撚賣比你 吹咩
btw早排某強國好似響荷蘭訂左一批
然後好唔好彩火燭燒晒
啲A 卡 去曬礦場。
屌內容農場都貼出嚟
做下樣咋
香港無related industries support
Civil BSE呢類engineering算low variance
行牌照制度,有哂階級
技術同行業變化唔大
唔做同做唔到唔識分?
冇排隊同排隊尾又唔識分?
算把啦
五毛你都係返大陸做假算啦
Re你都廢事,樓上講d野起碼我係認同,我想clarify觀點姐。你?!算吧啦。
你check 下all winner,rockchip 同海思的product line 先講
淨係無modem 已經唔同一個層次。

“香港人笑大陸低技術既時候,人地就不斷進步,反而香港排緊隊尾原地踏步。”
=> 大陸一樣笑香港乜都唔識。
=> “香港排緊隊尾原地踏步” 呢個無計,政府帶頭打壓仲可以點。
你有方法解決 快d 開返間公司出黎做Hi-tech野先
幾時PC可以唔使咁大部主機呀
Re你都廢事?
咁你又回
你呢個五毛香港呢d地方唔係你應該黎既
死返去吧啦
佢講事實喎
你去top U(唔係HKU呢啲水平)睇下啲phd係大陸人多定香港人多
再去望下silicon Valley 香港人多定大陸人多
香港有心讀電既人已經少之又少,有心讀又有料更加係絕無僅有
大陸未追到美國,但係香港係後面食塵既能力都未必有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞