[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#33

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
岩發現冇開10bit

自隊一打 問題解決 thx巴打
屋企mon 壞左
應該等vg289q 定直屌 u28r550
淘寶 2k 有找博唔博得過
我去nvidia個官網睇真係冇certified gsync compactible。 但我又見到VG27AQ有gsync compactible,啲spec又吸引,雖然要OC先有165hz,巴打你推不?
有冇巴打知新mon 香港會遲台灣幾多先出
XV253Q P個spec個spec痴撚線
原生8 bit hdr400 2 ms gtg
點解個hdr setting可以咁煩
依加顏色冇問題 但係如果冇開window個HDR睇片會入HDR MODE一陣
之後會閃閃下變返普通MODE

開左window個HDR就唔會閃
巴打可唔可以share你個madvr設定

setting我跟巴哈個posthttps://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=506850

已經關左FSE MODE想問下MADVR個MON既HDR選項你開let madvr decide定passthrough?
有無人知道FI27Q-P個Response time 有無好過AD27QD? AD好似好慢144都差D跑5到
其實得張ASUS RoG 2060 O6G 係咪唔洗諗4k?
但尋晚試過隻狼開高效4k 都算順
U28R550 都ok 面板一樣
淘寶自己諗
VG27AQ 唔錯的
只差個DCI-P3廣色域
我setting 大致上都係跟巴哈
let madvr decide同passthrough都有用
不過我果個係HDR專用版madvr(madVRhdrMeasure)

會閃可能係播放器setting 問題
濾鏡唔駛加madvr
隻狼要求低?
我用2080ti遇到d optimization 差既game 例如red dead redemption 2 都要降一降特效
高效唔係全效
本身換卡都係想streaming順啲only
我之前用2080
大部分3a都可以開high 有接近60fps
2060只有要求低既game先得
唔知聖誕節腦場mon會唔會大減呢
剛剛4月先換張2060
好彩無特別喜好玩PC game
淘寶貨用住先啦 見到27吋2k只係$700人仔
等ew3280u前諗住買黎頂住 屋企人已經吹我仲未買新mon
硬件台真係仲離緊地
FI27Q-P好似好正 但係唔玩FPS買呢個又好似唔岩
用緊benq 2411z 最近換左張display card無DVI位

用卡送個個DVI換HDMI頭 插完無得揀144hz

如果我買番隻DVI-DL 轉 DP頭可唔可行?
巴打們除左PG27AQ有冇筆直5k以下 27" 4k mon isp推介
等VG289Q
或者U28R550 已上市
直上4k就啱
早講我尋晚唔開盒讓隻全新PG27AQ俾
唔記得講埋仲想要埋g sync
VG289Q好似得free sync
U28R550都好似冇
咁係咪即係得PG27AQ揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞