[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#33

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
27ul850應該係正常ips對比度
但有U28R550UQC/VG289Q 已經將平價27吋 ips 4k帶入廣色域時代
呢隻又係伏
除左有G-SYNC就一無是處
冇HDCP2.2 好多4k片都睇唔到
只可以換返Asus
但鋪頭無其他4k ips
會唔會玩PS4 PRO/PS5 4K?
會,所以物色緊第二隻副mon
知唔知VG289Q 出咗未?
未出
應該就快啦
呢隻你點睇?
同埋估太約咩價位?6xxx?
幾完善 好似有支持g-sync compatible但冇拎認證
支架比U28R550UQC靈活
同面板U28R550UQC都係3500左右
VG289Q可能4千到吧
VG289Q一出 應該係最強平價27吋4K HDR
冇得輸
呢款panel 會出紅角
唉屌,咁今日又俾個sales水左幫佢執貨尾
隻PG27AQ唔平...

唯有等下隻VG289Q出睇下咩價錢再諗
都唔知買呢隻/Samsung 果隻 定係買2k144hz eg.vg272up/xv272up 好似都幾正 部腦用緊amd3600+2070super 驚買4k mon又推唔郁上60FPS 咁就冇乜癮
想問下各位巴打 Benq 隻 PD2700U 點睇
好似幾抵玩
2070super都係玩返2k 144吧
4k起碼要2080super
唔明點解連mon都可以TUF
求巴打比d建議
win10 係咪唔可以同時開10bit colour同144hz?
過一兩年二手放出去水返人
小弟呢排想買mon,睇左巴哈啲po見到隻VG32VQ price.com賣緊4000到,我預算又係4000零。個mon有HDR又32寸又盛好似好平咁,想買下抵唔抵屌?

我仲有問下我啲台灣fd,佢地推FI27Q/FI27Q-P,但我見香港未出,有巴話聖誕出,想問下應該直接屌左部VG32VQ好定係儲錢屌貴啲好?

ps.
2千蚊有d難度
2070s超一超接近2080

唔計d optimization 太差既大咬game
2080一般可以開4k high
睇mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞