[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#33

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
比想像中平
如果5000樓下 想要4K 仲有邊隻好介紹
Lg 嗰隻冇得打棟

開頭揀 dell U2718Q
後來睇過片,啲人話對比過色話
Benq pd2700u 好啲
所以唔知點揀好
等vg289q
u2718q/pd2700u 都係lg紅角panel
或者Samsung u58r550uqc果隻囉 都唔錯呀 不過唔知有冇得打棟 好似就冇
點解27" 4k同32" 4k既價錢可以差咁遠
FI27Q-P同AD27QD有咩分別
你買咩model
未買 睇緊
見27" 4k IPS可以3xxx就有
但32"要起碼6xxx
32吋通常比較高spec
而且少面板廠生產32吋4k ips
上網睇過下隻 vg289q 好似都幾吸引
不過到時新出,會唔會好貴
巴打點睇Dell隻U2518D
144hz 2k 25吋 賣緊2500
同埋想問下 上網講RTX2060玩144hz 2k好勉強 如果係咁係唔係考慮返1080好啲
FI27Q-P有HBR3
可以開盡2K HDR 10BIT RGB 165Hz
U2518D得60hz
2060肯降低特效冇話推到2k 144hz既
仲買到BENQ EW277HDR?
見到話停產...
好似係
但應該仲有貨
唔該巴打 咁要搵日出去買
巴打點睇Dell隻U2518D
144hz 2k 25吋 賣緊2500
同埋想問下 上網講RTX2060玩144hz 2k好勉強 如果係咁係唔係考慮返1080好啲
U2518D得60hz

2060肯降低特效冇話推到2k 144hz既
屌又幾平和
想屌
唔該巴打
其實強推係唔係放棄2k好啲
因為原來都有諗過買AOC G2590FX 得1080 但價位又平啲
睇佢個官網寫部VG32VQ有adaptive sync,講到好似radeon同nvidia顯卡都用到咁,唔知同gsync有冇咩大分別?
FI27Q-P 同FI27Q香港個差價點解高?美國係5100 VS 4800 香港係5400 VS 4600 好奇怪想要QP不過貴7舊水又5知抵5抵
n卡要寫明
例如VG289Q有寫
Supports both Adaptive-Sync with NVIDIA GeForce* graphics cards and FreeSync with AMD Radeon graphics cards *Compatible with NVIDIA GeForce GTX 10 series, GTX 16 series, RTX 20 series and newer graphics cards
或者g-sync compatible先得

冇寫一律睇運氣
benq ex2780q 同 ad27qd 大家會點簡
開始懷疑VG289Q係咪真係食到g-sync compatible
Asus Global官網有寫 但大陸官網就冇

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞