[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#33

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
色水好D
對應到DCI-P3廣色域
contrast未必好d 因為受機能所限
我都有諗過HDR問題 但係我覺得HDR主要用電影娛樂上 我睇NETFLIX 絕大部分時間係部A9F上 PC打機我又未試過用HDR 加上好似大部分monitor 嘅HDR 都係雞肋 所以就...
你一買完就知4k果種爽
呢樣真 得高階mon既HDR先似樣
黎緊砌部機既spec
AMD ryzen3900X
2080Ti OC edition

有冇8千樓下既moon可以推得哂個性能
姐3420就算無都差唔到FI27QP好多?
其實我都諗左好耐點揀27/34mon
足足諗左一個月
亦都好似你咁問左好多次邊樣好d
但最後發覺其實27同34真係比較唔到
要spec好一定係27好d
但你要UW個種感覺27又俾唔到你
所以真係睇你想要乜
同埋你最後揀左3420就好好享受啦
咁你揀咗咩
仲有個concern係我諗住買iloud mm,但個mon放完已經無咩位,個iloudmm一係遮住個mon,一係要打橫放個mon下面
另外,我用3700x 2080s,夠唔夠用盡個mon?
魚與熊掌嘅問題
不過呢 連登仔都有辨法嘅

Why not both?
4K 曲面尺寸又大過32既係咪得LG 38UC99
係既我就落單了
3840x1600 當係4k有d勉強
得4k電影cut黑邊後係呢個解像度
正常3840x2160又食唔晒
LG 27GL650F-B發現有一粒黑點
BenQ EX3501R 運費好貴
成$13xx
其實想問21:9睇片係會點
係會有兩側黑邊定畫面拖橫咗?
想要曲面又要大過32又要4K
張list搵左好耐都係得佢
仲有38wk95c
38gl950g未上市

34wk95u啦 5120x2160 食到3840x2160 4k 但冇曲面
38gl950g出咗都買唔起
我最後揀左PG27QZ
土地問題最簡單既解決方法就係買過張枱
或者買過間屋
每個星期二四六 去狗會買張投胎卷啦
上網睇左ex2780q 好似評論好似一般般
如果同AD27QD比 係咪Ad27Qd好啲?
我amazon買咗3420,如果黎到有黑點,個全球保換唔換到新?
34wk95u 駁ps4既話係咪會出到4k喺中間 兩邊留黑邊?
正路就係
應該可以拉伸 但個畫面會扁晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞