有冇人知點解沈旭暉呢排咁撚黃

399 回覆
953 Like 33 Dislike
唔會知點解
因為我地level同沈生差太遠
背景 人脈
移左民
沈博士而家D POST完全係以黃絲同埋DIU 港共既立場咁前進
文男支
都想同沈生講句 多謝
其實佢係咪因為雨傘 魚蛋 dq 幾件事灰哂機
但反送中點返起團火 其實好多香港人都係咁
最直接睇得出反枱的係
8月果時登報
全香港財團都跟中共登止暴制亂
係李嘉誠自己走去登另一個版(btw 內容唔重要,重要的係內容唔同)
因為跟左李澤階搵食唔使怕比人封殺
人地肯出聲又屌

你班連登仔打飛機拉
如果佢係李登輝
其實我接受
因為李登輝之後台灣有民主
但香港困難的位係
台灣後面係美帝
香港後面係中共...
咁梁天琦都係新移民

陳方安生直情做個政府高官

咁計嘅話其實冇人係好人 冇人係黃

我地要接受嘅係呢個世界每人諗法都唔同

每個黃絲都有置身狹義嘅不同光譜

如果因為偏見就一刀切歸類

非我族類 其心必異嘅話

其實最後唔會剩低幾多同路人
二來國際關係係香港都一直推唔起,直到呢件事發生,將香港推上前所未有既國際關注高度。食正佢果飯。
因為係外國搵食,緊係要黃啦,唔係搏俾國際制裁咩.
佢表現到深黃
唔代表佢內心係深黃

當年佢夠提出香港有「次主權」啦
陳雲都響城邦論入面acknowledge佢㗎
咁魚革之後咪又係走佬去新加坡

樓上仲有人記得佢吹奏大灣區添
佢地估係田北俊 曾俊華都係大機會D
小心熱狗分化
10/10 滿分
因為跟左李澤階搵食唔使怕比人封殺

笑撚左,5毛定扮白癡???

我成日講大家得閑查下碌柒當日點起圍,有乜銀行幫到衡囉!!!
同意,btw呢個post 勁鬼
佢嘅文非常有深度 對好多嘢嘅了解都唔係鳩流流
其實真係值得睇
其實連登真係要改改先入為主歪風

沈旭暉之前有篇文解釋過自己本身喺制度內有一定力量 令佢可以作為中間派吸納兩派意見同進言 所以佢要適時放下個人立場 甚至要有限度獻下媚去發揮自己呢個身位嘅功能 但運動中期佢發現自己呢個角色發揮作用不大 亦過唔到自己良心 所以決定都係正式歸邊 講自己心入面嗰算數

大家當然可以評價佢咁做係好定唔好 但必要嘅係掌握返個事實再評價 而唔係斷章取義 憑一兩件往事一刀切去定義一個人 我個人就認為 佢未必喺運動付出好多(至少佢冇特登Show畀人知)但憑佢嘅國際視野同史觀確實提供咗好值得參考嘅論述

作為一個由六前開始活躍兼而家傷咗嘅前線 我都會成日提自己除咗行動要勇武 思想更加要武裝 希望大家都可以

5毛定白癡,信港共家族出身嘅可以到尾自主可以真黃???

就算19我都係咁話!!!
咁梁天琦都係新移民

陳方安生直情做個政府高官

咁計嘅話其實冇人係好人 冇人係黃

我地要接受嘅係呢個世界每人諗法都唔同

每個黃絲都有置身狹義嘅不同光譜

如果因為偏見就一刀切歸類

非我族類 其心必異嘅話

其實最後唔會剩低幾多同路人

出黎碌多十年八年,奶吓乜野叫"港共家族"先再俾我屌啦唔該!!!
佢出既文都寫晒理由,脈絡清晰,根本唔洗理佢咩背景
柳進江係知道元朗出事,專登揸車入去救人!係專登!唔係做記者!
薯片佢地要食早就食左
連唐唐佢地都唔要 更唔容得落薯片
陳智思可能係佢地下限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞