有冇人知點解沈旭暉呢排咁撚黃

399 回覆
953 Like 33 Dislike
佢個套係胡溫時代就行得通既
依家既共黨 只有 你歸邊 或者打死你,根本容不下建制中 中立少少既路線
應該唔少人都同佢一樣喺體制內反抗緊。
係咪選特首唔肯定 但覺得佢係李嘉誠細仔發言人
777未選之前都係英藉
有外國國籍唔等於唔想選

我覺得佢真心係黃
而加上水我諗到三個原因

一、我小人之心,佢唔想選,真係睇唔過眼
二、佢覺得無可能選到,所以唔想再講違心說話,學佢話齋,香港無中立
三、佢已經有十分的把握,覺得有機可乘了

其中一機會大過二大過三
問題佢搖擺過幾次呢

假如毛漢搖擺多幾次
我相信大部分人都會有戒心啦
未必做特首
但幫首富表態係合理猜測

【學者入商界】沈旭暉復出評政事 現為李澤楷打工
近年鮮有評論香港政事的學者沈旭暉,今日在《蘋果日報》接受訪問,評論特首林鄭月娥的工作。不過,更引人關注的是,他首次透露目前正為電盈主席李澤楷打工,出任盈科拓展集團(Pacific Century Group)的高級副總裁,負責海外業務發展。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20190725/59861815
嗰陣時已經覺得佢好勁,廿幾歲有咁嘅視野同觀點
我冇咁早聽啦,應該05 06開始聽
項明生已經唔係騎牆咁簡單
係雙面人,想奶兩邊,比人發展即刻del
白手套
呢個人做過曾俊華競選d工
曾俊華同時都係商界(李嘉誠系)屬意的人
所以我話佢有機會選唔係空穴來風
但我信佢本人係真心黃
佢結婚先勁,可以請咁多達官貴人,名人,連小小超都請到,有啲仲要係仇家嚟,證明佢份人食四方飯少得罪人

特首梁振英、前政務司司長唐英年、時任財政司司長曾俊華、時任政務司司長林鄭月娥等,議員則有民主黨的何俊仁、社民連的梁國雄、新民主同盟的范國威及新民黨的葉劉淑儀等等,政界人士學民思潮成員黃之鋒、前人大代表劉夢熊、熱血公民的黃洋達等,還有王維基、黃夏蕙、陳志雲等名人,陣容比前一天舉行婚宴的蔡加讚還要鼎盛。

沈旭暉的助手不時在婚宴途中發相到facebook,令廣大網民都得以直擊婚宴的進行。參宴嘉賓亦攝下不少有趣場面。

政界中最親共的曾鈺成到最反共的黃毓民,左翼的陶君行到本土的陳雲
贊成。
沈旭暉嘅分析同論述都好高水準,值得所有同路人細讀。
係講科技嘢佢唔太得,同19差唔多。
而佢真係國際上識好多人
有follow開佢嘅文章就會明白佢之前一直保持中立嘅原因 一黎係作為一個國際關係學者的確要抽離個人立場去做學術分析 二黎係佢相信以自己嘅身份由中立變黃呢個轉變帶比政府、中共、國際嘅影響力會更加強。 可以想像一下如果瑞士有一日唔再政治中立個影響力會有幾大? 真心 香港人要慶幸今次有沈旭輝幫手打國際線有幾多個國際關係專家係香港人?佢個朵同人脈係國際上真係唔講得笑 珍惜佢啦。
唔知佢係咪有睇到呢個post
多個博士係黃絲
仲環你國際關係專家
係好事黎
根本正常香港人就一定係黃架啦
係香港太多支那人同廢老姐
因為已經冇做信報主筆,所以講乜都得。
攬炒本人嚟
d分化撚出晒黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞