有冇人知點解沈旭暉呢排咁撚黃

399 回覆
953 Like 33 Dislike
P牌充大佬,5毛扮崇高???
一個二個骨子裏都係要玩捉骨論
吳若雞喎?
頭兩句認同

但係唔覺得佢會選特首
佢最近講咗咁多
中共依家唔會信佢
如果拉攏到商界
到時唔一定再係極左做特首
所以依家形勢對李家極有利
佢係長頭草,邊一面風大,就偏個邊。
仲衰過藍絲同建制派。
分分鐘 25 仔
分化Post
完全對抗爭負幫助
不因人而廢言
佢既文係值得參考 起碼佢對每件事既分析都唔係下三流水平
因為以為講既野就否定佢依家所做
咁大家點解仲投民主黨?
天琦都係新移民啦 大家又信佢?
藍轉黃果班 一定係鬼啦
大家可以繼續觀察 冇必要咁快割喎
#4,6,7,8全部唔見咗
佢有嘗試向大灣區搲撈
fail之後越來越黃 係真手足
佢之前做專欄同智庫, 身份問題講野要中間d?
以家無做可以講番自己立場?
沈旭暉:悲劇後再無中間派
https://lihkg.com/thread/1365656/page/1

Tldr: 之前做中間派係因為中立講野先最多人聽最有份量,必要時take side就可以做到”連呢條友都咁講”嘅效果
條撚樣當自己冷氣八奇
但入面d料真係騎牆派黎
而反送中就係果個關鍵take side嘅時刻
政府同大陸好驚呀?呢兩日係咁出分化post
收皮啦
好多覺得佢突然轉向
其實唔知有幾多有認真睇佢啲文
其實佢不嬲都係咁既取態
只係冇而家講到咁白
從雨革嗰陣佢已經有講唔認同中共/土共嗰一套
亦都有講明白本土興起既因由
只係佢信奉用建構主義去救香港而唔係用本土派既攬炒所以先冇大力支持當時既本土運動
新香港既概念佢當時已經有講而唔係今日先講
佢當時呢個concept講出來就係係咁俾人屌
唔明點解而家D人先吹奏呢個idea 仲話佢突然變黃
冇錯佢屋企背景絕對係深紅
但擺明係想利用呢個身份扮中立 影響兩邊做更多野 (呢樣野佢最近的確有咁解釋) 而且屋企人深紅唔係佢可以控制
如果佢一早表黃, 佢最多咪做個泛民議員
但以佢材能埋班泛民廢老堆, 跟本係浪費
最後可能會心灰意冷, 被政府招安變成個第二個張炳良
我就好務實,觀其言聽其行。

本身有follow,無非知佢國際關係博士想刨下文,但覺得悶+好多睇唔明

大灣暉時期少左睇佢d野,果時香港同而家完全兩個環境,無人講政治。

去到6月就好嬲佢連人話都唔講句,出埋d偽中立post嬲到留言屌+unfollow,721後睇左佢個香港家書+後物質時期2.0就覺得佢脫胎換骨,而佢解釋佢個係大公報做過編輯嘅老母係令佢無法做黃嘅主因我都信嘅,起碼真係搵唔到point駁、質疑。

我唔係服佢嘅人格或者良心發現,而係真信服佢對國際事務、政治形勢睇得透澈無比。其實KOL都分好多級別,沈旭暉我敢講智力>90,政治>95,你好難搵到一個咁好嘅軍師。呢種人,如果我覺得佢企左係對家嘅話,都幾心寒。另一個值得留意嘅係劉細良,我覺得係同級。

附上沈生係Cnbc嘅訪問,完全反映哂個人能力。

https://www.facebook.com/223783954322429/posts/2859758620724936?vh=e&d=n&sfns=mo
佢個default肯定係雜種開明
其實有班黃KOL都係
好統一咁話反雜派攪亂香港

真正香港人根本唔會理你雜唔雜
根本係個制度問題
因爲小小超
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞