日本鐵道消息及旅遊情報交流區(44)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
I went on holiday in tokyo last christmas which lived up to my expectation. My brother went to hokkaido on vacation during the easter holiday which came up to his expectation. I'll be holidaying in Osaka at christmastime. I'll be visiting the annual winter carnival on Christmas eve where I'll be riding the thrill rides and eating sushi soaking up the nice christmassy atmosphere. The sunlight has been dazzlingly bright so i may just as well have a good long soak in an onsen soaking up the sun.
45日造一抽?
之前仲係3~4日出一卡
https://trafficnews.jp/post/88442
我問得唔太好,應該係買飛果陣點買?
如果直接站買,係咪去售票機禁一張博多去長崎既票
再分別去買新幹線同かもめ既特急券?

新幹線果程就是但啦,坐得十零分鐘
かもめ就當然會劃埋位

同埋web買係咪會平d
見就咁單獨買かもめ博多去長崎就有早割

分開左買就冇
本身訂單40抽, 即係有16抽係日立製
都唔洗估啦, 十拿九穩
N700A 都係得呢兩間有份
N700系都係主要日車+日立, 川崎得4抽而且上次閪仔出事之後東海講到明唔會再幫襯川崎
個單嘢又係幾柒既,一個唔小心就會毁壞新幹線個金漆招牌
http://tetsudo-shimbun.com/headline/entry-1883.html
JR西日本はこのほど、新たな長距離列車「WEST EXPRESS(ウエストエクスプレス)銀河」の運行概要を発表した。

117系臨老升格做特急
general黎講,雪季由東京JR上東北使唔使預早好多book? 驚唔驚full哂呀?
出雲市->大阪Sunrise出雲唔洗6個鐘, 銀河行同一氣線有乜理由要14個鐘
夜媽媽又冇風景睇
其實位就一定有,只係你需唔需要訂定。如果你要買個保險咪早啲訂,唔想煩就落地劃位
我以為行哂全條山陰線
不過日頭班次幾有趣, 又有Green Car, 揸Green Pass既話可以一試
要停車待避貨物列車,夜晚係咁
屌 搵返原來Green車設計咁撚唔舒服
當我冇講過
https://kknews.cc/zh-hk/news/a3y4g6g.html
訂pass就應該會訂左先,但好似都要到埗拎飛先劃得位?
電氣化方式 直流電1,500 V 高架電纜
(京都-城崎溫泉、伯耆大山-西出雲)
網上訂Pass,去到日本拎(平啲)
劃位有三個方法,一係eki.net,一係拎Pass即場劃,一係拎完Pass入到市區再劃
我試過直頭12點鐘劃即日4點鐘新幹線入長野
唔係唔得既,搵DE10嚟拖囉
直接拉はまかぜ去出雲
咁都要加一卡電源車
相鉄 新型車両「12000系」前面展望ムービー(新宿~西谷)
https://www.youtube.com/watch?v=RwPZb6ug2No
好似未show南海車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞