日本鐵道消息及旅遊情報交流區(44)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
[/img]

其實由12月頭開始已經冇曬定期運用, 得返臨時Nozomi但班次好少, 有時全日都冇一班
我上次係颱風19號之後去...變晒黃泥水
坐北斗由函館返札幌, 查飛時先發現唔見咗張指定券
好彩車掌哥哥好好人, 我show返張Green Pass同ekinet發券記錄就放生我
如果比人趕返普通車真係唔知4個鐘頭點捱
埼玉縣民係無辜架
唔好拖埋我落水

等睇2022年相鐵東急直通開左後東京鐵路大攬炒
所以我極之反對入副都心線
得8卡車入乜L去
20000系分10卡同8卡版本既
東急一直都唔想相鉄入東橫線
現計劃只入目黑線
其實東横線通去新横浜已經有好大好處,加上網站一直都有寫兩條線都會直通,20000系都有10卡啦
計劃暫只有目黑線預計班次,東橫線已經飽和,仲編到幾多班直通。改日吉轉車,同直通差不多車程
Btw 新横浜站係類似彩虹站既2面3線月台,可能更多班次只去到呢度折返
不過未知班次點分
https://ssl4.eir-parts.net/doc/9003/ir_material_for_fiscal_ym/70231/00.pdf
暫時知20000系總共係10卡7列,8卡9列,所以入東橫應該都入得頗多班
當年資料話繁忙時間一個鐘10班去目黑線, 4班去東橫線
我比較有興趣東横線日中同JR 2tph 點鬥,會唔會東急都係2+2/4tph
東急日中4-6tph
咪係囉,低至4tph。(雖然係噉,轉車都係贏JR。)
東橫線最密區間一小時24班,仲可塞多幾班
到時攬炒埋有樂町線
JR山手貨物線軌道容量飽和,搞到相鉄直通半雞肋
仲搞到相鐵出事要JR幫手埋單齊齊攬炒
営団7000系行臨死前會唔會行到相鉄
17000都嚟緊
去新横浜條線要2023先得
應該係咁先
原來のぞみ仲有車內販賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞