計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

基本上讀math/econ/psycho/stat都適合去做

即係除左加減 仲要乘除

都唔駛integration

decision tree
SEM
data mining等等都有既

係真唔係,唔信班hr做到咁深

大公司果啲先會有
咁又唔好睇死hr, 真係上階果啲可以玩到好勁
但好多公司啲hr根本呃飯食

勁果d多數outsource俾head hunter做

基本上讀math/econ/psycho/stat都適合去做

即係除左加減 仲要乘除

SEM

大公司果啲先會有

對hr呢行好深成見,因為周綺萍條臭西

SEM

大公司果啲先會有

係,淨識批評壓價

果啲根本呃飯食
真正既hr唔止係recruitment
好多野要做,例如幫公司如何cost effective, 員工maintain satisfaction, 預防埋沒人才同冗員,獎罰有度等等

SEM

大公司果啲先會有

係,淨識批評壓價

果啲根本呃飯食
好多野要做,例如幫公司如何cost effective, 員工maintain satisfaction, 預防埋沒人才同冗員,獎罰有度等等

所以堆satisfaction既studies對HR人完全無用

SEM

大公司果啲先會有

係,淨識批評壓價

果啲根本呃飯食

所以堆satisfaction既studies對HR人完全無用

I/O psy都好多會去做hr

可惜更多ge係班不知所謂ge人係度自稱hr, 點知原來淨係識做recruitment
就好似明明做sales, 就話自己做marketing一樣

大公司果啲先會有

係,淨識批評壓價

果啲根本呃飯食

I/O psy都好多會去做hr

可惜更多ge係班不知所謂ge人係度自稱hr, 點知原來淨係識做recruitment
就好似明明做sales, 就話自己做marketing一樣

係 所以香港個d算啦
走得就走啦

大家係走佬呢個話題上 家中兩老點睇

話讀完PhD再睇下點
說服緊成家移民去美
如果想移民,academic真係一條唔錯路線

都要夠post-doc位或者公司請你做先得

冇錢既話都係要靠技術移民架啦

Academic 本身講緊 phd or above,讀到呢到已經無國界,想留係香港都唔得學術界field太窄,好多research都係得某某國家先有

可惜我嗰field係美國會係要Q Clearance先做到Postdoc
走得就走啦

大家係走佬呢個話題上 家中兩老點睇

話讀完PhD再睇下點
說服緊成家移民去美

其實你哋諗research interest嘅時候,係睇搵工考慮多,定係個人興趣多?如果平衡嘅話,係點搵平衡?

之前有個dept嘅final year師兄話為咗搵工考慮打算做neuro嗰類嘢 其實佢都啱嘅呢方面,但係我始終就對neuro唔算好大興趣

喺搵到食既野入面搵自己最有興趣既黎做

Same

搵到食一定係前題 要上左位,先有能力做比較冷門既topic

UG某教授上堂果時:
做研究最緊要係咩?向住有錢既地方衝埋去

no grant no talk

er我嗰科就...neuro嗰啲比較高成本之外,其他都唔係話要好多funding先做到嘅 有機票、錄音機、電腦之類就做到research

當然最賺得錢嘅subfield就一定會係computational,而我都打算係呢方面發展,不過我又唔太有興趣做好applied,可以比你入到tech firm個隻 始終我有興趣嘅係用computational嘅方式去做science而唔係engineering,所以我會偏向做typology,computational phylogenetics嗰類 (當中嘅data mining,ML嗰類技巧或者應該出返industry都有機會啱洗?)

大家點睇
睇番個list, 都好平均下 ,econ math psy eng brabrabra

文科jj係少數

文科jj

between,見到我嗰科某個名人嘅fb status,對佢真係好失望

不嬲覺得佢近年學術成就冇乜,淨係專注做網絡紅人,周圍賺錢,但係無諗過佢竟然會開post晒自己學術有幾唔嚴謹,無原則要遵守,吹得掂就得,仲鼓勵年輕一代學佢。學者嗰種科學精神、求真精神呢?

最好笑佢又覺得讀呢科要讀theoretical,睇唔起computational 老實講,computational有precision recall可以準確measure到佢嘅algorithm掂唔掂,theoretical就冇咁容易睇出你果account會唔會overgenerate或者undergenerate,莫非佢就係鍾意咁?

係咪曲線?

我諗起李天命

得閒上下節目冇問題既,但係紅起左之後就開始成日語無倫次
反而湯博士繼續實行真正科普教育

agger 其實我覺得呢科一般大眾冇乜認識,有populariser係好事,但係佢係呢方面完全唔合格,佢講埋晒啲嘢純粹係為賺錢而唔係宣揚學術
睇番個list, 都好平均下 ,econ math psy eng brabrabra

文科jj係少數

文科jj

between巴打咩field?
其實你哋諗research interest嘅時候,係睇搵工考慮多,定係個人興趣多?如果平衡嘅話,係點搵平衡?

之前有個dept嘅final year師兄話為咗搵工考慮打算做neuro嗰類嘢 其實佢都啱嘅呢方面,但係我始終就對neuro唔算好大興趣

喺搵到食既野入面搵自己最有興趣既黎做

Same

搵到食一定係前題 要上左位,先有能力做比較冷門既topic

如果係冷門但有機會有transferrable skill出返academia呢?

Academic 本身講緊 phd or above,讀到呢到已經無國界,想留係香港都唔得學術界field太窄,好多research都係得某某國家先有

香港一係有大靠山一係top 10, 好難入返
反正心已決
邊個當選都唔會番
反正心已決
邊個當選都唔會番

老左有d地位先可以番唻
反正心已決
邊個當選都唔會番

老左有d地位先可以番唻

唔返啦, 有左江湖地位掛個名收錢算啦
睇返咁多位前輩既意見

真心覺得undergrad讀maths/computer science真係冇走雞

如果出到去就係, 留係香港就等食屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞