計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
其實你哋諗research interest嘅時候,係睇搵工考慮多,定係個人興趣多?如果平衡嘅話,係點搵平衡?

之前有個dept嘅final year師兄話為咗搵工考慮打算做neuro嗰類嘢 其實佢都啱嘅呢方面,但係我始終就對neuro唔算好大興趣

喺搵到食既野入面搵自己最有興趣既黎做

Same

搵到食一定係前題 要上左位,先有能力做比較冷門既topic

UG某教授上堂果時:
做研究最緊要係咩?向住有錢既地方衝埋去

no grant no talk
1. 如果將來想讀係要搵返相關既工?。。 但相關既工又無料讀。。。
2. 係咪只可以讀同undergrad相關既工?
3. undergrad得second up係咪無可能?
1. 如果將來想讀係要搵返相關既工?。。 但相關既工又無料讀。。。

2nd up都夠升msc ma,
mphil就要睇你係咩科

2nd up都夠升msc ma,
mphil就要睇你係咩科

搵工既唔建議讀mphil PhD, opportunity cost大好多,除非你係美帝,做既野需要相應education, eg silicon valley個堆
有冇物理撚

物理撚

認命轉左field既前物理撚

我諗起李天命

得閒上下節目冇問題既,但係紅起左之後就開始成日語無倫次
反而湯博士繼續實行真正科普教育

湯博士都係左膠味 不過冇咁特登上位 同埋本身cu裡面都算出名?

上面果個本身無乜感覺

人一出名就會變,湯博都唔例外

魚蛋果期好左膠 之後普普通通啦

其實大家敢唔敢同老細傾呢d

唔關政治事,係出左名之後有d少少飄飄然、唔識人啦既感覺

咁緊係唔會同老細傾呢d,出身、階級、處境都唔同,講黎有點晒氣

會同老闆傾 佢之前去過香港教過一陣書 好熟香港新聞
有冇物理撚

物理撚

我都係
不過轉field 唔係咩壞事

我諗起李天命

湯博士都係左膠味 不過冇咁特登上位 同埋本身cu裡面都算出名?

上面果個本身無乜感覺

唔關政治事,係出左名之後有d少少飄飄然、唔識人啦既感覺

咁緊係唔會同老細傾呢d,出身、階級、處境都唔同,講黎有點晒氣

會同老闆傾 佢之前去過香港教過一陣書 好熟香港新聞

講起都幾灰 之前去歐洲 人地日日睇香港新聞 仲問我地點睇
有冇物理撚

物理撚

我都係
不過轉field 唔係咩壞事

physics轉field真係好閒 有d讀到phd physics都轉啦
between,見到我嗰科某個名人嘅fb status,對佢真係好失望

不嬲覺得佢近年學術成就冇乜,淨係專注做網絡紅人,周圍賺錢,但係無諗過佢竟然會開post晒自己學術有幾唔嚴謹,無原則要遵守,吹得掂就得,仲鼓勵年輕一代學佢。學者嗰種科學精神、求真精神呢?

最好笑佢又覺得讀呢科要讀theoretical,睇唔起computational 老實講,computational有precision recall可以準確measure到佢嘅algorithm掂唔掂,theoretical就冇咁容易睇出你果account會唔會overgenerate或者undergenerate,莫非佢就係鍾意咁?

係咪曲線?

我諗起李天命

上面果個本身無乜感覺

係象牙塔果堆係會左膠D, 特別係老果批, 無得怪佢地

我諗起李天命

上面果個本身無乜感覺

我識果班反而好黃絲
其實你哋諗research interest嘅時候,係睇搵工考慮多,定係個人興趣多?如果平衡嘅話,係點搵平衡?

之前有個dept嘅final year師兄話為咗搵工考慮打算做neuro嗰類嘢 其實佢都啱嘅呢方面,但係我始終就對neuro唔算好大興趣

喺搵到食既野入面搵自己最有興趣既黎做

Same

搵到食一定係前題 要上左位,先有能力做比較冷門既topic

UG某教授上堂果時:
做研究最緊要係咩?向住有錢既地方衝埋去

唔係點會咁多人玩撚猿

我諗起李天命

上面果個本身無乜感覺

我識果班反而好黃絲

好多都反政府既,不過通常學者都會以理性自居架嘛,所以...

因為勇武會影響社會穩定, 港獨埋隨時打爛埋鐵飯碗

上面果個本身無乜感覺

我識果班反而好黃絲

無產階級同資本階級既分別

上面果個本身無乜感覺

我識果班反而好黃絲

離地都好正常 個個d仔女又入曬名校/國際學校..
大家快d去外國讀書走人 加油

上面果個本身無乜感覺

我識果班反而好黃絲

早排聽到有個大陸prof問DBS好唔好

美帝都cut fund 成班人回流 走得去邊?

澳洲加拿大歐洲singapore 總之死都唔番去

我識果班反而好黃絲

早排聽到有個大陸prof問DBS好唔好

淋病贏左了

澳洲加拿大歐洲singapore 總之死都唔番去

再唔岩咪南韓南美紐西蘭東南亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞