計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
雖然e個post講phd 自己將來都會讀
無奈自己出年先undergrad畢業

成續唔太特出 2nd up文科仔
想問下各位報master既經驗 有無咩預備動作做左會加分

暫時考慮會報既course有:
Education (HKU)
Anthropology (CU)

重有幾個考慮中既範圍:
英文/英語文學 (讀緊本科唔知有無優勢 但其實對語言地無乜興趣)
政治研究

其實係想做大學老師/教授 加想無乜資本 所以唔想浪費錢同機會入錯科
自己最想讀人類學但香港得CU開 讀完乞食都似

條路有排行

想之後升phd既話讀mphil好d
建議巴打們唔好search 要洗眼

學術界有閪既都被捧做女神

MIT-哈記法國女神識唔識?

圖呢

真係難服侍

圖呢

真係難服侍

學術界咁容易捱殘,睇/搵其他囡囡咪仲好

圖呢

真係難服侍

學術界咁容易捱殘,睇/搵其他囡囡咪仲好

我覺得靚,係咪要驗眼

以佢年紀的確幾靚

咁你咪滿足下慾求不滿的老闆

講起老闆, 咩老闆會係伏

我以前學校個個都ok, 冇咩伏位
聽過其他U有小器精, control freak, 唔見人etc...

之前跟過一個prof做過D project仔, 同佢傾左幾次之後已經可以point out我有咩弱點

之前未知自己興趣,搵左個做LHC既prof
佢好有耐性咩都教曬我,一得閒就可以搵佢,仲要算靚女
可惜最後發現自己對astronomy有興趣D,就轉左人跟
而家個prof好後生好有衝勁 ,隻眼識發光個種 ,但係好難約時間

hku phys lhc 個個女?
唔掂wo

我覺得佢真人有化妝ok既
定係我日久生情沉左船

屌純文字討論?

google左下 只能夠話好普通 有d殘

有prof唔殘我嚇親

hku phys nuclear個個靚d

jyschu

巴打給你圖(不過係biomedical science果邊)
http://www.sbms.hku.hk/research/jyschu/index.html

重有幾個考慮中既範圍:
英文/英語文學 (讀緊本科唔知有無優勢 但其實對語言地無乜興趣)
政治研究

其實係想做大學老師/教授 加想無乜資本 所以唔想浪費錢同機會入錯科

條路有排行

巴打你長遠PhD諗住係番香港定外國?

圖呢

真係難服侍

我記得ucla有個psycho
屌你俾conference reject

which?

which?

Early career Behavioral econ
想問一樣野
申請個陣我填左要financial assistance
但其實我自己有funding
會唔會降低左accept probability

重有幾個考慮中既範圍:
政治研究

條路有排行

巴打你長遠PhD諗住係番香港定外國?

返香港建議咪搞, 連天文學都cut香港已經......
仲有呢個台大Computer Science and Info Eng
https://www.csie.ntu.edu.tw/~yvchen/

上年台灣果邊好heat
仲有呢個台大Computer Science and Info Eng
https://www.csie.ntu.edu.tw/~yvchen/

上年台灣果邊好heat

屌我地真係一撚樣

which?

想問一樣野

利伸 搵緊藉口安慰自己

which?

想問一樣野

未必。只可以講多啲投同識多啲人吹水。
太多noise。
試識大粒佬佢知我篇文幫手硬加上去個schedule

我又唔覺cut天文好大問題喎 如果D course仲係度的話

which?

想問一樣野

太多noise。

之前同一個prof傾過 佢話之前佢有個學生唔多掂都accept左 我投一定都accept
點知

which?

想問一樣野

太多noise。

之前同一個prof傾過 佢話之前佢有個學生唔多掂都accept左 我投一定都accept
點知

同報學校一樣

http://www.sbms.hku.hk/research/jyschu/index.html

竟然冇俾佢教過

笑咩呀笑 你咪又係冇
HKU PSYCHO Ivy Wong 都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞