計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
喺啲reviewer面前成個契弟咁真係好灰。
講埋啲廢話又要回句“We agree with your view 乜乜乜”
講埋啲廢話又要回句“We agree with your view 乜乜乜”

為左有pub你可以去到幾盡

學術霸權

總有機會啦

我自己玩biohacking,最近整緊ioT microscope 用visual recognition 同deep learning 數specific cells. xP。遲下要請教下你哋,因為我bio 去到form 5而已。

Automated microscopy?

我幾有興趣 因為聽講其實而家cell counting好虧

D人寧願自己數

利申中三bio

好搞笑咁 想做有關研究 但自己係初學者
係咪讀上去無乜人讀番本科既野

聽完樓上幾位巴打提醒我諗緊其實自己係無興趣研究定無興趣研究我e家個科 我諗我係無興趣我個科 linguistic悶到癲

我PhD做既野同DrPhysics 巴打想玩既野有d關係

不過我開始個陣既bio 係中五程度
undergrad 係Physics, 咩bio都唔識
不過老細話教個physics人做bio 易過教bio 人physics好多倍

我剛開始PhD 時係做Biophysics。xP.

之後出咗一件大事就轉咗做semiconductor。

只係讀過solid state physics既course
宜家已經唔記得哂
中大?

PM Hui solid state?
Btw semicon會唔會好悶

我自己玩biohacking,最近整緊ioT microscope 用visual recognition 同deep learning 數specific cells. xP。遲下要請教下你哋,因為我bio 去到form 5而已。

D人寧願自己數

利申中三bio

但其實cell counting算係bio research撚嘅技能? 見d PhD student 一秒禁幾下咁

有d機好似話唔多準

Fyp 傾topic 個時同supervisor 傾過有冇得用visual recognition count某幾個市面上冇得自動count的genus , 但佢話個image 轉grey scale之後未必分到隻cell 係咪健康(morphological change最後要靠人眼去分)。
真心希望有巴打寫到

利申:bb班level bio

D人寧願自己數

利申中三bio

但其實cell counting算係bio research撚嘅技能? 見d PhD student 一秒禁幾下咁

有d機好似話唔多準

Fyp 傾topic 個時同supervisor 傾過有冇得用visual recognition count某幾個市面上冇得自動count的genus , 但佢話個image 轉grey scale之後未必分到隻cell 係咪健康(morphological change最後要靠人眼去分)。
真心希望有巴打寫到

利申:bb班level bio

Eth有個prof做緊 好想跟佢

係呀
不過我係新手
識基礎bioinformatics

將來睇下有冇機會合作
而家仲係ug我都唔算係識好多野
黎緊fall PhD繼續學多啲野 一齊進步

總有機會啦

D人寧願自己數

利申中三bio

聽完樓上幾位巴打提醒我諗緊其實自己係無興趣研究定無興趣研究我e家個科 我諗我係無興趣我個科 linguistic悶到癲

不過老細話教個physics人做bio 易過教bio 人physics好多倍

只係讀過solid state physics既course
宜家已經唔記得哂
中大?

都係嗰幾間,唔係CU 就Kong U,或者UST同PolyU,再唔係BU。

可能我間間都讀過。

<UG| = (CU, HKU, UST, PolyU, BU)
|RPg> = [CU, HKU, UST, PolyU, BU]

<UG | RPg> = 1

semi con 都唔係太悶,因為我都係做有關application。我exactly 個field 好窄,講咗等於自爆。

總有機會啦

D人寧願自己數

利申中三bio

宜家已經唔記得哂
中大?

許伯伯
semicon邊個教? 肖XX?

D人寧願自己數

利申中三bio

宜家已經唔記得哂
中大?

許伯伯

Goh Swee Kwan 人稱搞屎棍教
不過我讀屎片,無take SSP
許伯伯教stat mech超正

文科都係咁嘅其實

之前有lecturer同我講過,今時今日係香港讀phd最多只會教到space,speed之類

反而maths dept有17A

E個我都聽過 都係好extreme既評價 有phd都未必做到tutor

睇埋樓上巴打post個篇長文 e家真係唔同以前有一點灰

不過我都係想試 做到associate degree既老師都叫入左行啦至少

不過我擔心做完asso ive e d level既院校 到你有機會轉上ug教既時候 in你個個會覺得你都係番番落去教班地底泥啦咁

利申:讀過2年地底泥

而家好多都係contract base, 一年一年咁續約好仆街。同埋你諗下你讀PhD係想research 定教書?如果齋教書,仲要教asso. 同大專,其實Bachelor/ Master grad. 都教到。而且衰啲咁講,教asso. 同大專好low end嘢,齋做lectuer 又無research 好難返UGC-funded Uni,返到UGC-funded Uni 都係只可以行lecturer >> senior lecturer track, 返唔到Prof. track。

仲有asso. 同大專啲學生學習差異好大,我讀PhD時都tut.過兩年Asso.,難教到仆街,有人好叻,但有勁多人個底好差,而且差異好大。

我終極問標想係正規大學教書做lecturer
Research無興趣 如果phd可以唔讀住都做到我想做既野 我會拖下/諗清楚先讀

長遠黎講係想以大學教師身份黎移民去美國

成個人生目標係咁 希望40歲前做到 e家20歲出頭
求指點條閒路我行

祝君好運,而家Donald trump 上場,美國本土優先,好多朋友係美帝讀緊PhD/ 做緊PostDoc. 都好驚遲早會突然無咗個visa要返香港。

施主,學海無涯,回頭是岸。

Visa 都係小事
Cut funding 先仆街
Biomed / public health / earth sci 全部等死

Agger

淋病話加教育開支50億喎,唔知有無加research funding

E個我都聽過 都係好extreme既評價 有phd都未必做到tutor

不過我都係想試 做到associate degree既老師都叫入左行啦至少

不過我擔心做完asso ive e d level既院校 到你有機會轉上ug教既時候 in你個個會覺得你都係番番落去教班地底泥啦咁

而家好多都係contract base, 一年一年咁續約好仆街。同埋你諗下你讀PhD係想research 定教書?如果齋教書,仲要教asso. 同大專,其實Bachelor/ Master grad. 都教到。而且衰啲咁講,教asso. 同大專好low end嘢,齋做lectuer 又無research 好難返UGC-funded Uni,返到UGC-funded Uni 都係只可以行lecturer >> senior lecturer track, 返唔到Prof. track。

仲有asso. 同大專啲學生學習差異好大,我讀PhD時都tut.過兩年Asso.,難教到仆街,有人好叻,但有勁多人個底好差,而且差異好大。

Research無興趣 如果phd可以唔讀住都做到我想做既野 我會拖下/諗清楚先讀

求指點條閒路我行

祝君好運,而家Donald trump 上場,美國本土優先,好多朋友係美帝讀緊PhD/ 做緊PostDoc. 都好驚遲早會突然無咗個visa要返香港。

Visa 都係小事
Biomed / public health / earth sci 全部等死

Agger

淋病話加教育開支50億喎,唔知有無加research funding

應該唔係for UGC/RGC,係for 教育局only。

D人寧願自己數

利申中三bio

宜家已經唔記得哂
中大?

利申:我UG 無take 過solid state.

求指點條閒路我行

Visa 都係小事

Agger

全行政同中小學?唔係掛

D人寧願自己數

利申中三bio

宜家已經唔記得哂
中大?

許伯伯

Goh Swee Kwan 人稱搞屎棍教
不過我讀屎片,無take SSP
許伯伯教stat mech超正

唔識佢

巴打而加final year?

出年先final year 但中學開始已經想係大學教書

聽完樓上咁多位講 我諗我e家可以做既係 讀完taught master(無料讀mphil )
搵tutor/part-time tutor做住先 再諗辨法讀上phd(好似幾十萬一個?btw之前有巴打建議無funding唔好讀 我無funding無可能有咁大筆錢讀

我好天真以為tutor-》lecturer 咁升 又要比人笑勁了

直接taught master再升有funding既phd,然後搵lecturer工

你出年先final year,大把時間準備啦。

如果純粹想做lecturer,咁就簡單好多。

因為local U係會收local Phd做lecturers的,個job requirement低過professor好多

如果gpa唔高,又冇咩research experience,又唔介意讀local phd,你可以而家打聽下邊個professsor有最多fundings,final year直接搵佢做fyp supervisor,然後convince佢收你phd

香港 local U好少會收local Phd做lecturers的,語文/ 人文/ 社會學科會多啲Local,但整體都係多non-local 做lecturers (至少個PhD係外地攞)。香港咁大間U排名咁過,internationalisation 都佔好多分,但係睇PhD 係邊到攞,多過nationality,唔係點解港中科大咁多「mainland」lecturers?

文科都係咁嘅其實

之前有lecturer同我講過,今時今日係香港讀phd最多只會教到space,speed之類

反而maths dept有17A

Hku好多都有兼教大專 所以我唔認為係一個問題

求指點條閒路我行

女朋友成日被佢老細恐嚇一係快D交貨快D畢業,一係等侵侵趕佢走

我想移民美國 但我又支持trump 暫時感覺佢真係將一d有害既人整走左 假設有一人連香港人都唔比入 咁我都會接受現實 但現階段佢做得還好啦

但講真,funding事少,唔鍾意做research既話,莫講話phd,mphil都已經讀到你想死,因為成個degree都係做研究拎返黎,所以施主話自己對研究無興趣既話,都係回頭是岸把啦

Agger 如果只係為左做大學“老師”而讀PhD而唔係真正想做學術研究既話就收手啦,大部分大學“老師”教書只係副業,正職係research出paper拎grant

咁做lecturer好多都有phd既 所以我又覺得讀到既讀左去冇乜所謂

求指點條閒路我行

Visa 都係小事

Agger

全行政同中小學?唔係掛

你呀
research 又唔食得

求指點條閒路我行

Visa 都係小事

Agger

全行政同中小學?唔係掛

仲有幼兒教育

講時講,我都係因為middle of nowhere既問題reject左UIUC

faculty position?

PhD offer咋
邊有咁勁
加埋個市咁樣,完全唔想行faculty路線俾人剝削

都叫近近地 Chicago既
不過research faculty路線真係行死人
無限postdoc 地獄輪迴

AP都係地獄

我識一個ap日日買take away返office一邊食一邊做野。

我老細都係,有時見佢3am send email

Same 3am
另外想問埋part-time mphil會唔會大機會收d

其實我老世話如果有人肯自資讀mphil 其實唔會冇人收 所以mphil係難在拎唔拎到funding 因為冇funding大多數人都唔會讀
而pt mphil據我所知係冇funding 意即要入應該唔難

Visa 都係小事

Agger

全行政同中小學?唔係掛

仲有幼兒教育

早排審計署先屌完local u 搞conference seminar 大洗
都幾難加budget
小弟就來sec low grad 不過fyp supervisor有意收我讀mphil
利申 對研究有小小興趣 但驚讀唔來

Visa 都係小事

Agger

全行政同中小學?唔係掛

仲有幼兒教育

早排審計署先屌完local u 搞conference seminar 大洗
都幾難加budget

講開conference
個新老世叫我5月飛番香港參加兩日conference,6月又飛多次參加個19 interview, 7月又番香港正式番工 ,屌又唔幫我買機票,chilunsin
小弟就來sec low grad 不過fyp supervisor有意收我讀mphil
利申 對研究有小小興趣 但驚讀唔來

mphil唔驚啦,如果係ug同科既話唔會好難,同埋對份research paper要求無咁高 ,其實同做多次fyp差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞