計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我做democratic theory 應該無咩人有興趣

我有
我睇noam 本 on archaism 睇到一半
係咁講二戰後歐洲d社會實驗歷史
睇到我想訓

我個approach比較philosophical d 不過遲下可能有機會睇呢本書

我已放棄
睇緊其他

每日都不停咁睇
有預感呢兩日個post又會爆

我有
睇到我想訓

我個approach比較philosophical d 不過遲下可能有機會睇呢本書

我已放棄
睇緊其他

每日都不停咁睇

書嘅增加速度快過睇嘅速度

UG LU
Master Warwick
之後Oxford research master/ warwick phd

我依家先mastet, 已經諗緊phd應該去邊
美國依家好似好難去
英國又好貴

The principal rule of doing a PhD:
If you can't get funding, don't do a PhD

咁都要報架

報當然要報啦,但我意思係無funding既phd offer唔值得take

巴打讀咩?

英國phd係唔係多數external funding?

我見好少uk phd 係come with a studentship

Department/學校都有funding,但比美國少好多

我都聽美帝出phd offer會連studentship

美國通常係免學費 + studentship

咁都要報架

報當然要報啦,但我意思係無funding既phd offer唔值得take

巴打讀咩?

我見好少uk phd 係come with a studentship

Department/學校都有funding,但比美國少好多

美國唔係通常靠ug直上phd先有咩

無關係架wor,收得就有studentship,始果唔係咪對master student勁唔公平

巴打讀咩?

美國唔係通常靠ug直上phd先有咩

無關係架wor,收得就有studentship,始果唔係咪對master student勁唔公平

無關,佢俾offer 時會講埋錢既情況
呢到到底有冇文科撚

ug philo
pg political theory/philosophy

稀有動物
邊到讀

UG LU
Master Warwick
之後Oxford research master/ warwick phd

我依家先mastet, 已經諗緊phd應該去邊
美國依家好似好難去
英國又好貴

The principal rule of doing a PhD:
If you can't get funding, don't do a PhD

咁都要報架

巴打讀咩?

我日本讀,個prog就叫自己情報學
日本學術界好鍾意自己造字
官方翻譯叫information studies
入面分左文理兩部分,我係文果邊
簡單講係新媒體/電子媒體下嘅人文現象
所以踩晒media studies, cultural studies, 甚至soci

終於有偏文科既research巴打

仲有我呢

雖然ug仔
有預感呢兩日個post又會爆

研究而d健身又健心

我有
睇到我想訓

聽到呢個名就激氣

politics嘢我唔識唔敢評論,但係佢ling嘅theory真係

淨係睇英文同埋少少其他語言就話搵到language universal,被人發現apply唔到落其他語言嘅時候又會加啲unobservable落個model道保護返原本個universal,換句話講即係佢講晒

最弊係用自己語感當empirical data,即係用埋啲poor quality data去做theory,仲要話人哋用corpus冇用

如果佢初初成名嗰陣都叫做講得通,始終個陣資訊冇咁發達,stat嘅categorical data analysis發展又未完善

但而家big data年代,要collect data話咁易,而且stat發展得好快之餘仲有ml,佢都仲係話corpus,stat冇用就真係好大問題

仲有佢ignore語言嘅歷史發展,令到本身可以用historical角度解釋嘅嘢無人理;設下autonomy of sytax呢個無理假設,仲expect人哋跟佢;data或者theory有問題佢就賴competence performance distinction...

當然唔可以抹煞佢早期對呢個field嘅重要貢獻,但係overall佢真係拖慢咗學科嘅進展

我有
睇到我想訓

聽到呢個名就激氣

politics嘢我唔識唔敢評論,但係佢ling嘅theory真係

淨係睇英文同埋少少其他語言就話搵到language universal,被人發現apply唔到落其他語言嘅時候又會加啲unobservable落個model道保護返原本個universal,換句話講即係佢講晒

最弊係用自己語感當empirical data,即係用埋啲poor quality data去做theory,仲要話人哋用corpus冇用

如果佢初初成名嗰陣都叫做講得通,始終個陣資訊冇咁發達,stat嘅categorical data analysis發展又未完善

但而家big data年代,要collect data話咁易,而且stat發展得好快之餘仲有ml,佢都仲係話corpus,stat冇用就真係好大問題

仲有佢ignore語言嘅歷史發展,令到本身可以用historical角度解釋嘅嘢無人理;設下autonomy of sytax呢個無理假設,仲expect人哋跟佢;data或者theory有問題佢就賴competence performance distinction...

當然唔可以抹煞佢早期對呢個field嘅重要貢獻,但係overall佢真係拖慢咗學科嘅進展

我都好唔鍾意佢地政治立場

我有
睇到我想訓

聽到呢個名就激氣

巴打讀linguistics?

你地洗唔洗讀Russell/Frege呢d

我有
睇到我想訓

聽到呢個名就激氣

巴打讀linguistics?

你地洗唔洗讀Russell/Frege呢d

係呀

我未 take semantics (Matthews教好難reg...),不過望過本 textbook應該冇乜,識啲基本sl pl就夠

同埋本身 formal semantics都算 out out哋(個人觀感),讀呢啲冇乜前途

做 semantics最好都係 cognitive 或者搞 generative lexicon之類嘅 computational lexical semantics
唔記得再睇番個post sorry

回應番10幾頁之前巴打既問題

我係打算第時移民過美國繼續做lecturer/professor

追番post既時候發現e到巴打好多勁人 唔好笑勁我廢柴

Btw 睇到有巴打建議我讀mphil但係小弟唔爭氣 好有可能3.1/3.2畢業
我自己極唔善長背書 assessment高分最後永遠都比exam拉番落黎

E家見步行步 首要係希望入到個taught master

錢係一個好大既問題 想問埋master有無學生資助或貸款 屋企夾心階層 一直搞唔到grant就黎爆借貸額 條路好難行

我係打算第時移民過美國繼續做lecturer/professor

Btw 睇到有巴打建議我讀mphil但係小弟唔爭氣 好有可能3.1/3.2畢業
我自己極唔善長背書 assessment高分最後永遠都比exam拉番落黎

錢係一個好大既問題 想問埋master有無學生資助或貸款 屋企夾心階層 一直搞唔到grant就黎爆借貸額 條路好難行

Master好似無學生資助或貸款

Nonmean好似得

Nonmean好似得

有個政府loan 得
有得loan真係感動 無可能要做幾年無興趣既工存錢讀 有得讀都可以入行由低做起 再進修

Nonmean好似得

有個政府loan 得

香港大部分sf master 都有loan or nonmeaned
大家知唔知3大啲RA幾時開始有job ad架

隨時都有

我個個無ad 你特別想跟其中一個 就直接sd email比佢問啦

原來係咁
sd email最驚係啲人唔覆,都唔知好唔好sd去第二個,等下一個等下又一個,一陣成個dept都sd晒

隨時都有

我個個無ad 你特別想跟其中一個 就直接sd email比佢問啦

原來係咁
sd email最驚係啲人唔覆,都唔知好唔好sd去第二個,等下一個等下又一個,一陣成個dept都sd晒

唔覆係正常 覆係surprise 肯收係surprise中既surprise中既surprise

隨時都有

原來係咁

唔覆係正常 覆係surprise 肯收係surprise中既surprise中既surprise

當自己cold call 就差唔多
做ra入行要一直跟住個professor?有無得升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞