計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
做ra入行要一直跟住個professor?有無得升

升?你諗太多

升?你諗太多

升?你諗太多

升仙就有份

唔好當係一份career,佢只係踏腳石

有 升Dr.h.c 或者 D.Litt

yup try L1 (LASSO)
你做GWAS ?

試下先
Whole Genome Sequencing呀 巴打又係做呢啲?

升?你諗太多

升仙就有份

你做GWAS ?

試下先
Whole Genome Sequencing呀 巴打又係做呢啲?

揮下手先
做相關既野
等交流
唔記得再睇番個post sorry

回應番10幾頁之前巴打既問題

我係打算第時移民過美國繼續做lecturer/professor

追番post既時候發現e到巴打好多勁人 唔好笑勁我廢柴

Btw 睇到有巴打建議我讀mphil但係小弟唔爭氣 好有可能3.1/3.2畢業
我自己極唔善長背書 assessment高分最後永遠都比exam拉番落黎

E家見步行步 首要係希望入到個taught master

錢係一個好大既問題 想問埋master有無學生資助或貸款 屋企夾心階層 一直搞唔到grant就黎爆借貸額 條路好難行

日本國立好平
50萬yen一年

我係打算第時移民過美國繼續做lecturer/professor

Btw 睇到有巴打建議我讀mphil但係小弟唔爭氣 好有可能3.1/3.2畢業
我自己極唔善長背書 assessment高分最後永遠都比exam拉番落黎

錢係一個好大既問題 想問埋master有無學生資助或貸款 屋企夾心階層 一直搞唔到grant就黎爆借貸額 條路好難行

日本國立好平
50萬yen一年

香港master有loan/non meaned
大家知唔知3大啲RA幾時開始有job ad架

隨時都有

我個個無ad 你特別想跟其中一個 就直接sd email比佢問啦

原來係咁
sd email最驚係啲人唔覆,都唔知好唔好sd去第二個,等下一個等下又一個,一陣成個dept都sd晒

唔覆係正常 覆係surprise 肯收係surprise中既surprise中既surprise

當自己cold call 就差唔多

我試過cold email唔駛直接去佢office, 然後佢比左個一個鐘的單對單lecture我

你做GWAS ?

試下先

揮下手先
做相關既野
等交流

但巴打係主要psycho/psychi(?)

日本國立好平
50萬yen一年

香港master有loan/non meaned

50萬yen同grant差唔多啦

我試過cold email唔駛直接去佢office, 然後佢比左個一個鐘的單對單lecture我

Surprise

有啲有得叫做senior ra, 不過工作性質應該冇乜分別 只係人工可能高少少
我做democratic theory 應該無咩人有興趣

我有
我睇noam 本 on archaism 睇到一半
係咁講二戰後歐洲d社會實驗歷史
睇到我想訓

聽到呢個名就激氣

politics嘢我唔識唔敢評論,但係佢ling嘅theory真係

淨係睇英文同埋少少其他語言就話搵到language universal,被人發現apply唔到落其他語言嘅時候又會加啲unobservable落個model道保護返原本個universal,換句話講即係佢講晒

最弊係用自己語感當empirical data,即係用埋啲poor quality data去做theory,仲要話人哋用corpus冇用

如果佢初初成名嗰陣都叫做講得通,始終個陣資訊冇咁發達,stat嘅categorical data analysis發展又未完善

但而家big data年代,要collect data話咁易,而且stat發展得好快之餘仲有ml,佢都仲係話corpus,stat冇用就真係好大問題

仲有佢ignore語言嘅歷史發展,令到本身可以用historical角度解釋嘅嘢無人理;設下autonomy of sytax呢個無理假設,仲expect人哋跟佢;data或者theory有問題佢就賴competence performance distinction...

當然唔可以抹煞佢早期對呢個field嘅重要貢獻,但係overall佢真係拖慢咗學科嘅進展

巴打讀linguistics?

你地洗唔洗讀Russell/Frege呢d

係呀

我未 take semantics (Matthews教好難reg...),不過望過本 textbook應該冇乜,識啲基本sl pl就夠

同埋本身 formal semantics都算 out out哋(個人觀感),讀呢啲冇乜前途

做 semantics最好都係 cognitive 或者搞 generative lexicon之類嘅 computational lexical semantics

Cognitive linguistics堅有潛力

你想升做咩?professor?
R到一位原校prof 俾暑假做FT RA
佢中左grant 問我想幾錢
巴打們 有冇range 參考下

文科,ug 準備grad

我之前master grad萬七一個月

我之前master grad萬七一個月

thanks 巴打

13k啦

你做GWAS ?

試下先

揮下手先
做相關既野
等交流

但巴打係主要psycho/psychi(?)

係呀
不過我係新手
識基礎bioinformatics

你想升做咩?professor?

RA永遠都係RA

我試過cold email唔直接去佢office, 然後佢比左個一個鐘的單對單lecture我

Surprise

我上去見佢見緊學生咪係出面等, 可能佢見我咁有耐性咪講下野 lol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞