計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
仲有呢個台大Computer Science and Info Eng
https://www.csie.ntu.edu.tw/~yvchen/

上年台灣果邊好heat

突然有d想去台灣做

有個frd係台灣教 正
台灣一大(唯一)賣點就係台妹

http://www.buzzbooklet.com/card/379774

睇真d 都係不了
仲有呢個台大Computer Science and Info Eng
https://www.csie.ntu.edu.tw/~yvchen/

上年台灣果邊好heat

突然有d想去台灣做

有個frd係台灣教 正
台灣一大(唯一)賣點就係台妹

http://www.buzzbooklet.com/card/379774

睇真d 都係不了

ok啦 同其他學術界既比較,應該都有80%以上

佢啲相好似越睇越怪咁
btw 應該都唔想識返學術界圈子啲人
返香港建議咪搞, 連天文學都cut香港已經......

我又唔覺cut天文好大問題喎 如果D course仲係度的話

courses我估實仲有,
可能當係side courses/ broadening?
而唔係要train 啲highly specialized同pursue某啲dream既友仔出黎
最尾都係幫李+x打工

其實天文純粹係cut個名,D course冇少到.
就算本身物理major都夠credit可以take course take到同天文一樣
不過會變左有D人冇得物理+天文double major 聽落去勁D咁解

覺得佢都on9
course又唔cut
cut tittle 托柒

個名有咩所謂, 反正係香港乞食
去apply PhD又無人care, 都係睇你讀過乜

只係好似比人betray 左咁
入去就係為左天文
個dean 就粒聲唔出cut 左佢

\有興趣知有幾多入6901的真係想做research

水泡系個啲唔知
但識好多天文物理都係有心上research 先黎

phy math 大部分 chem bio 小部分 其他冇乜(好似係

仲有biochem

一個section, 照加啦, 要grad同搵工最後advisor簽你過
可以試下relate and discuss就算
我second advisor一直都嘈要加, 我加左, 後尾referee話個section係"deal with previous referee's off-target comment"要我成段delete左
過左海就係神仙,除非你同你advisor一齊寫。

Advisor點會同我寫

咁你咪滿足下慾求不滿的老闆

講起老闆, 咩老闆會係伏

我以前學校個個都ok, 冇咩伏位
聽過其他U有小器精, control freak, 唔見人etc...

之前跟過一個prof做過D project仔, 同佢傾左幾次之後已經可以point out我有咩弱點

之前未知自己興趣,搵左個做LHC既prof
佢好有耐性咩都教曬我,一得閒就可以搵佢,仲要算靚女
可惜最後發現自己對astronomy有興趣D,就轉左人跟
而家個prof好後生好有衝勁 ,隻眼識發光個種 ,但係好難約時間

有靚女prof

真係有 (香港唔少)

hku probability modelling

其實普遍hku好多韓國prof

jkwoo

巴打好熟女prof嘅名

有靚女prof

真係有 (香港唔少)

hku probability modelling

其實普遍hku好多韓國prof

學術界有閪既都被捧做女神

MIT-哈記法國女神識唔識?

圖呢

真係難服侍

學術界咁容易捱殘,睇/搵其他囡囡咪仲好

我覺得靚,係咪要驗眼

以佢年紀的確幾靚

最正一定係stephanie ng
利申搵左好耐都搵唔到高清大圖

1112 lecture 1 ppt 濛過蒙太奇

圖呢

真係難服侍

我覺得靚,係咪要驗眼

以佢年紀的確幾靚

一堂lecture 都冇上過
太悶又要早堂
住得遠冇hall 根本上唔到

圖呢

真係難服侍

我覺得靚,係咪要驗眼

以佢年紀的確幾靚

一堂lecture 都冇上過
太悶又要早堂
住得遠冇hall 根本上唔到

齋睇power point已經夠
點解tutorial要係compulsory

tutor 識下朋友仔都ok既
reg 到time slot 又唔差既話
我ppt 都冇睇
啲野太淺(除左chem 個part )

圖呢

真係難服侍

我覺得靚,係咪要驗眼

以佢年紀的確幾靚

其實我講緊ppt上面stephanie ng幅相

圖呢

真係難服侍

我覺得靚,係咪要驗眼

以佢年紀的確幾靚

其實我講緊ppt上面stephanie ng幅相

個個張相都係咁
想問下taught master 上PhD 係咪機會微啲?
利申: 準Msc Master學生

其他條件一樣下,一定係MPhil易上啲既
但係呢度既巴絲好多都係MSc上

咁上PhD有冇話要有啲咩條件
要有學校肯收你做PhD?

無錯

無錯

好似機會有啲微

無錯

好似機會有啲微

同埋要睇你個MSc係乜based

無錯

好似機會有啲微

唔係research based 係咪收得皮

無錯

好似機會有啲微

唔係research based 係咪收得皮

我都係msc上
你ug邊間咩major咩gpa msc邊間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞