計劃進修PhD/Research討論區 (6)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
推到呢個post出第一份collarboration

一個收數據,一個寫model,一個analysis

其實通常research嘅分工係咪真係咁似bijective map?好似通常見到research下面都係part part都有幾個人做,比較少一個人做晒一part或者一個人淨係做一part

我唔知啦 我估自己做返自己擅長果part好啲
好奇:有無諗後路?

作為過來人,我都好想講呢樣野
除非你好肯定自己留到係 academia,一定要諗後路,搵定 transferable skills 準備出 industry

genetic counselor

我相信第時會有助理研究助理教授

RAP 人工少過ap 好多
感覺同postdoc 差唔多

據我所知三皮幾,性質介乎AP同PD中間,有時會俾人屈去教書

邊度絕到要RAP教書?
小弟交過手果d都唔使教,但如果6年內上唔到AP就RIP...

RAP有d係contract based, non renewable, 純粹拎個名拎時間同經驗

咪姐係巧立名目cost down剝削學者

鬼叫佢地製造過多PhD

鬼叫我地為左夢想兩隻字咩都願捱

香港果D好多都要北上

北上有幾錢?
唔講錢都要飽肚架喎

文科唔清楚,不過理科野中國政府的確都肯洗得幾大手筆
不過工作環境做得開唔開心就另一回事啦

文科上去academia應該係做二等公民

http://blog.sina.com.cn/s/blog_63af05000102ww3a.html

除非你好肯定自己留到係 academia,一定要諗後路,搵定 transferable skills 準備出 industry

好似通常都係programming skills,仲有d咩?

Math / Physics 既,咪 programming skills、data science、machine learning
其他就唔知啦

好似通常都係programming skills,仲有d咩?

Math / Physics 既,咪 programming skills、data science、machine learning
其他就唔知啦

其實睇番呢個post嘅留言,我估大部份科目都係呢堆

邊度絕到要RAP教書?
小弟交過手果d都唔使教,但如果6年內上唔到AP就RIP...

RAP有d係contract based, non renewable, 純粹拎個名拎時間同經驗

鬼叫佢地製造過多PhD

香港果D好多都要北上

北上有幾錢?
唔講錢都要飽肚架喎

http://blog.sina.com.cn/s/blog_63af05000102ww3a.html

淨係想增強硬實力,最後咪反映係人民質素上

其實你哋會唔會覺得,Cochran's theorem好似將好多嘢收埋咗,令到你唔係真正理解regression背後嘅原理

有呢條theorem係好容易就題目,但好難拿捏到背後個intuition

順便問問,有冇人可以intuitively咁解到Cochran's theorem?

其實通常research嘅分工係咪真係咁似bijective map?好似通常見到research下面都係part part都有幾個人做,比較少一個人做晒一part或者一個人淨係做一part

Adam smith巴打我五月尾六月就唻搵你

Adam smith巴打我五月尾六月就唻搵你

香港果D好多都要北上

北上有幾錢?
唔講錢都要飽肚架喎

淨係想增強硬實力,最後咪反映係人民質素上

Agger

邊度絕到要RAP教書?

鬼叫佢地製造過多PhD

香港果D好多都要北上

北上果d通常都係強國研究生,香港grad school,你懂的

其實呢d流水式先最好 最有效率
但通常d lab就老細最想每個人都有自己的project

容易pub paper,但我覺得會搞到訓練唔夠完整,到自己要自立門戶就出事

鬼叫佢地製造過多PhD

香港果D好多都要北上

北上有幾錢?
唔講錢都要飽肚架喎

之前scmp做過專題講中國勁多funding大量招牌外國教授

但人工唔高,可能只係僅僅高過post doc

不過個package包哂食住,同埋好多perks

當然以大陸工資水平黎計,對大陸人黎講已經好高

大陸rpg人工好似唔過5000 講緊上海都係

我諗係逼班人出去做蝗蟲

你肯定唔使OT?

我唔洗咋

不過我諗得做RA postdoc先會有
即係有only if做RA postdoc
即係if有then RA postdoc / if not RA postdoc then 無
但唔代表if RA postdoc then 有

三段論

Postdoc 係可以好好玩既,最少某程度上無王管先

人工有3萬既話,其實都可以儲下文等上AP,如果keep住有好老世請你既話
所以讀phd時要唔怕辛苦識多啲人做多啲廉價奴工

邊度postdoc有三萬人工

有啲老世都好慷慨幫你r盡個point
但可遇不可求

btw, 大家聽過拎住master's degree做RA,通常幾錢左右?

我唔洗咋

即係if有then RA postdoc / if not RA postdoc then 無

三段論

人工有3萬既話,其實都可以儲下文等上AP,如果keep住有好老世請你既話

但可遇不可求

btw, 大家聽過拎住master's degree做RA,通常幾錢左右?

估計14000-17000

三段論

但可遇不可求

Around 20k

我 professor就係咁乜都會畀我做少少咁

三段論

但可遇不可求

Around 20k

係around 20k
出trip唔得閒睇
6頁又變15頁
新人報到
DLLM HK NO RESEARCH
有得走好走, 唔係為左條女 都唔會留係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞