[認真]麻煩ADMIN解釋一下連登熱門既算法或者準則

949 回覆
552 Like 32 Dislike
user被block數多,自然就少人入post
咁少views上唔到熱門又有幾出奇
講真你理得食幾多BLOCK,我個POST有正評你就應該俾我上架啦,你唔LIKE我還唔LIKE我,我講野都應該有上熱門既權利

其實正負評影響度唔算好高,只係成條 formula 中一個factor
你見熱門都會出現有d多負評既 post

參考完你意見之後我地都改良左算式,有意見歡迎再提出

呢個咪係點解熱門D PO 咁撚ON9既問題囉

咁其實姐係要點

屌你仲聽緊就岩
你條算法可以留,但加番block 數同加入日期增加透明度,block數同加入日期再用另一條算法,令到block 數同會員質素既關係大D,而家其實好撚多人都係唔岩聽就亂block人,佢低質亂block反而入我數你覺得合理? 即係例如原來2017年11月加入既會員平均有30個block,12月加入有20個,你自己睇番D data set 番個遞減,唔係新會員即係有特權。

我地會考慮下你嘅意見

加返block數?波台狗唔洗上熱門啦咁
仆街
依家計blocked數我咪大鑊?
開咁多膠post
又周街屌人
屌,唔會冇得再上熱門掛...
你開POST 一定有正反意見,冇開過POST既人個grade一定係「高分」過成日開POST既人,之前我係高登開紀錄片post冇乜爭議,但每次唔知做乜開完都一定食一兩個block。

其實個會員BLOCK左我,佢已經睇唔到我講既野,係佢個人既選擇。
點解佢個人既選擇會影響到其他用家先係個問題。

如果中聯辨買左一堆ACC,佢覺得而家帶頭個USER講野好撚有道理好有威脅,佢用D ACC一次過BLOCK左條友,咁係咪合理?

所以咪話已經改良左條算式
計完之後你開既哩個post都上到熱門

改得咁快 效率真係高

改完之後又唔覺熱門d post有咩變動喎 可能得樓主依個post受影響

個幾鐘之前改完到依家熱門都無變過?
我地個主題頁唔係auto refresh架wo
你禁個refresh掣試下

Strong Post要推

好多Post有火,但係一入到去就發現,只係得幾個回覆仲要唔多高質,到底點樣搵個熱門出嚟?係純算式計算定有人為Selection?

(利申:未爬文)
屌邊個都係同一個主體黎架啦 屌連尼住 咪又係屌緊連登班高層 你話佢搞到連登乜乜乜 咪又係要佢地個啲人解決返 咪又係煩緊望巴 連登管理員 無分別架喎
你話佢個人戇鳩就唔同呢 你依家係話佢搞連登搞到好戇鳩 咁咪姐係話緊全部有份搞連登嘅人
有啲人硬係鐘意似住自己大條道理就食住上 改一樣野就把之閉 再屌多幾鑊
喂大哥 人地改之前受你氣 改完又受你氣 你估你係大客咩 當自己係咩呀
佢肯改 証明佢係有心搞好連登 唔係為左要你地收口
你地仲係咁係到嘈 真心唔明有咩意思

收嗲啦 講撚到好似皇恩浩蕩咁 奶完鞋底未好撚嘔心
唔比意見點有進步 定你想好似早洩咁當睇唔到就算
有啲人硬係鐘意似住自己大條道理就食住上 改一樣野就把之閉 再屌多幾鑊
喂大哥 人地改之前受你氣 改完又受你氣 你估你係大客咩 當自己係咩呀

我鬼有屌望遠,佢係到我咪講多兩個意見,佢聽唔聽我又控制唔到

係佢出左黎回應後,我覺得你都冷靜左
唔係好似上邊咁鳩屌

剩低落黎大家都係睇下點討論可以tune得更好姐
不過都多得樓主開post解答左我心入面成年既疑問
你都要有樓主既耐性去搵咁多reference
屌邊個都係同一個主體黎架啦 屌連尼住 咪又係屌緊連登班高層 你話佢搞到連登乜乜乜 咪又係要佢地個啲人解決返 咪又係煩緊望巴 連登管理員 無分別架喎
你話佢個人戇鳩就唔同呢 你依家係話佢搞連登搞到好戇鳩 咁咪姐係話緊全部有份搞連登嘅人

咁我覺得連主ON9唔通要屌埋望遠?
喂大佬由佢上次中介淋油走出黎掃地學會就抵俾人屌到反皮啦,你試下牙JOE講呢句說話

有討論先有進步既

當年隔離登都成日有人俾意見早洩

係條撚樣永遠唔聽人講姐

你開POST 一定有正反意見,冇開過POST既人個grade一定係「高分」過成日開POST既人,之前我係高登開紀錄片post冇乜爭議,但每次唔知做乜開完都一定食一兩個block。

其實個會員BLOCK左我,佢已經睇唔到我講既野,係佢個人既選擇。

如果中聯辨買左一堆ACC,佢覺得而家帶頭個USER講野好撚有道理好有威脅,佢用D ACC一次過BLOCK左條友,咁係咪合理?

而家個個政黨閒閒地都一千幾百個帳號,選舉期間一野block 鳩條友,條友永世上唔到熱門個網戰已經輸撚硬

咁你咁做,人地都係咁做姐
齊齊冇磅上

同埋你地平時唔留意政治,投票前先上網搵料,就抵香港變成依家咁啦

本身一大班"唔具備分析來源真偽能力"既人
突然上網搵一搵就變哂褔爾摩斯?
仆街啦

平日自己要做既唔做

事實上你口中果班無分析能力既人佔左網民既大多數
連高登呢d相對有懷疑精神既地方都比漢室之後搞到炒晒車啦

I mean 連登係個主體 佢地成班人有份搞 你唔滿意連巴搞到屎咁樣 即係間接都話緊望巴同其他管理員 因為佢地都有份管好連登
所以望巴都好快處理你單野 唔好再執著屌唔屌邊個啦
我覺得「最熱門」同有無被人Block唔應該有聯繫
比如有位會員做開假膠突然出一篇好高質嘅文,就當係隱惡揚善
又或者有多位會員同時批評OP,咁留返俾USER睇係轉貼內容定係個人問題而決定BLOCK

所以計算公式不應該考慮被BLOCK數量,已BLOCK會員嘅熱門POST依然可見,由會員決定解唔解BLOCK去睇主貼

另建議可由回帖會員數量著手,如果推成100個回應都係得兩三個會員互推,咁唔應該算多人睇

ADMIN可唔可以將網頁版同手機版嘅回覆記錄同步,電腦版回覆響手機版嘅「留名回帶」搵唔到,而電腦版 https://lihkg.com甚至冇呢個功能,搵回過又沉左嘅post好煩

唔該

有討論先有進步既

當年隔離登都成日有人俾意見早洩

係條撚樣永遠唔聽人講姐

阿連生咪同早洩一撚樣
薯片同689既分別
岩岩見到
https://lihkg.com/thread/167971/page/1
開左幾分鐘得幾個留言都上左
一段時間內既unique view數應該好大影響
如果計埋被block數,個人認為要計埋年資做reference,可能話正正常常嘅會員一年都會俾人block n次,然後條式要減返嗰啲*coefficient?

其實都明白個數好難計得好,令新舊會員都可以公平啲,但係覺得唔係話難做就唔洗諗條好啲嘅式出嚟囉,如果唔係只會益咗啲五毛刷分身洗版

利申:理性分析條式可以點set會公平啲

連登set左block左睇唔到post

如果多人block個post都多人睇點解唔可以上

我諗我之前屌連仔都起碼食500,600 block
一係就set到block 既影響跟時間遞減

你覺得真係咁得閒整到咁複雜咩

復唔復雜就睇你有冇it底既姐,如果有point 哂d時候砌條式出黎都值得

不過我認為你既意思係,admin唔會咁多時間同你改算式

我覺得如果係work既,佢地會試
唔似高登
樓主講得好
我有個po都上過熱門,但好似得百幾正評 不過個個係連登啱啱開無耐個時嚟

平心而論
連登個平均年紀係細過舊登

不過唔完全係壞事

而家個個政黨閒閒地都一千幾百個帳號,選舉期間一野block 鳩條友,條友永世上唔到熱門個網戰已經輸撚硬

咁你咁做,人地都係咁做姐
齊齊冇磅上

同埋你地平時唔留意政治,投票前先上網搵料,就抵香港變成依家咁啦

本身一大班"唔具備分析來源真偽能力"既人
突然上網搵一搵就變哂褔爾摩斯?
仆街啦

平日自己要做既唔做

事實上你口中果班無分析能力既人佔左網民既大多數
連高登呢d相對有懷疑精神既地方都比漢室之後搞到炒晒車啦

講真而家連登主流係一大班之前冇高登AC既中學雞+一班發情期既大學生
時事台你見到黎黎去去都係以前高登個班就知啦
你估班人醒得去邊

收嗲啦 講撚到好似皇恩浩蕩咁 奶完鞋底未好撚嘔心
唔比意見點有進步 定你想好似早洩咁當睇唔到就算

所以咪話你地啲憤青好撚激進囉
未改之前比你地屌 改完又要比你地諷刺
你估受你氣係應份咩
你睇下高登 你屌佢 佢唔改呀
咁依家望巴有改到 你地仲要繼續踩佢地呀?
不過都多得樓主開post解答左我心入面成年既疑問
你都要有樓主既耐性去搵咁多reference

我就係無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞