[認真]麻煩ADMIN解釋一下連登熱門既算法或者準則

949 回覆
552 Like 32 Dislike
如果計埋被block數,個人認為要計埋年資做reference,可能話正正常常嘅會員一年都會俾人block n次,然後條式要減返嗰啲*coefficient?

其實都明白個數好難計得好,令新舊會員都可以公平啲,但係覺得唔係話難做就唔洗諗條好啲嘅式出嚟囉,如果唔係只會益咗啲五毛刷分身洗版

利申:理性分析條式可以點set會公平啲

會加入建立日期

我地一路都觀察緊,會不斷改善評分機制,歡迎大家有乜諗法都可以提出

我就諗條formula會唔會話block數個coefficient細啲,個post嘅瀏覽數目or正負皮加埋個數大就會高分啲可以上熱門

而家嗰個會睇user收到嘅正負皮,其實唔係好好,因為負皮唔代表佢講野質素差,有啲係因為佢講梗件事嘅人物值得批鬥,所以我地俾負皮佢

同埋啲數據都係公開啲啲好啲嘅,例如block數嗰啲,或者計post score嘅parameters公開啲都係好啲嘅,咁睇到人地block數or post點計人地都心服口服啲
如果計埋被block數,個人認為要計埋年資做reference,可能話正正常常嘅會員一年都會俾人block n次,然後條式要減返嗰啲*coefficient?

其實都明白個數好難計得好,令新舊會員都可以公平啲,但係覺得唔係話難做就唔洗諗條好啲嘅式出嚟囉,如果唔係只會益咗啲五毛刷分身洗版

利申:理性分析條式可以點set會公平啲

會加入建立日期

我地一路都觀察緊,會不斷改善評分機制,歡迎大家有乜諗法都可以提出

我就諗條formula會唔會話block數個coefficient細啲,個post嘅瀏覽數目or正負皮加埋個數大就會高分啲可以上熱門

而家嗰個會睇user收到嘅正負皮,其實唔係好好,因為負皮唔代表佢講野質素差,有啲係因為佢講梗件事嘅人物值得批鬥,所以我地俾負皮佢

同埋啲數據都係公開啲啲好啲嘅,例如block數嗰啲,或者計post score嘅parameters公開啲都係好啲嘅,咁睇到人地block數or post點計人地都心服口服啲

POST 新聞個D仆街了
連狗梗係利用個班造神傻閪收人錢做野
痴線 咁多波台狗係度吠 上唔到熱門又屌 上到又話人為左com住你把口 龍門任你擺 咁唔洗睇波啦 落場踢啦贏撚硬 繼續成班圍威喂啦
完全唔明點解要計block數

比咁多人block個post都仲引到人睇=好野 點解咁都要限制

根本係...我同你之前搞搞震起食成千block,屌你我開正經post繼續有一百正評但係永遠都係果個台既人睇到,因人廢言真係好ON9
根本就係另類迫害
個正負評就比個POST既唔係比個人既

但又會拎左黎參考睇下條友開既POST上唔上到熱門

乜撚LOGIC黎
成件事好on9
個正負評就比個POST既唔係比個人既

但又會拎左黎參考睇下條友開既POST上唔上到熱門

乜撚LOGIC黎

POST D 689既新聞一定勁多負評,但點解入樓主數,好想知
我淨係知你依個post唔會上到熱門

岩岩有人狂推到19頁
等到ADMIN出現先上到熱門 知咩事啦 仲敢恥笑
Pish
同你講左連生仲點賺錢呀
班講故佬個個POST都幾百正評

熱門台咪變講故台

咁你見唔撚見到全部都係講古台呀ON9仔

岩岩有人狂推到19頁
等到ADMIN出現先上到熱門 知咩事啦 仲敢恥笑

都唔知係咪樓主個底花鳩晒 ADMIN手動上熱門
波台D POST 本身就冇咩正負評,淨係得回覆,之後原來因為連仔條ON9算法迫哂佢地上熱門,屌你老母小圈子吹水做乜鳩會上熱門,跟住D 唔知頭唔知路既會員就入哂波台罪,開始block 人,即係點?
即係波台係原罪

波台黑人憎係事實
自己係糞堆入面玩又唔想比人話臭
不過熱門post計法真係有啲奇怪
都要多謝樓主提出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞