[認真]麻煩ADMIN解釋一下連登熱門既算法或者準則

949 回覆
552 Like 32 Dislike
講真你理得食幾多BLOCK,我個POST有正評你就應該俾我上架啦,你唔LIKE我還唔LIKE我,我講野都應該有上熱門既權利

其實正負評影響度唔算好高,只係成條 formula 中一個factor
你見熱門都會出現有d多負評既 post

參考完你意見之後我地都改良左算式,有意見歡迎再提出

呢個咪係點解熱門D PO 咁撚ON9既問題囉

咁其實姐係要點

屌你仲聽緊就岩
你條算法可以留,但加番block 數同加入日期增加透明度,block數同加入日期再用另一條算法,令到block 數同會員質素既關係大D,而家其實好撚多人都係唔岩聽就亂block人,佢低質亂block反而入我數你覺得合理? 即係例如原來2017年11月加入既會員平均有30個block,12月加入有20個,你自己睇番D data set 番個遞減,唔係新會員即係有特權。
成件事
Admin見到依個post>留言解話>拿拿林搞依個post上熱門com住你地把口
唔知係咪身有屎呢驚到咁
預測:今晚喺站務台開個post>一大推護主狗吹奏

波台煩撚
講真你理得食幾多BLOCK,我個POST有正評你就應該俾我上架啦,你唔LIKE我還唔LIKE我,我講野都應該有上熱門既權利

其實正負評影響度唔算好高,只係成條 formula 中一個factor
你見熱門都會出現有d多負評既 post

參考完你意見之後我地都改良左算式,有意見歡迎再提出

呢個咪係點解熱門D PO 咁撚ON9既問題囉

咁其實姐係要點

屌你仲聽緊就岩
你條算法可以留,但加番block 數同加入日期增加透明度,block數同加入日期再用另一條算法,令到block 數同會員質素既關係大D,而家其實好撚多人都係唔岩聽就亂block人,佢低質亂block反而入我數你覺得合理? 即係例如原來2017年11月加入既會員平均有30個block,12月加入有20個,你自己睇番D data set 番個遞減,唔係新會員即係有特權。

我地會考慮下你嘅意見

你從個熱門最後想達成D咩去諗會唔會易D
最多人睇既POST定最高質既POST
正負評/會員BLOCK數等等同個最終目的有冇相違背
你開POST 一定有正反意見,冇開過POST既人個grade一定係「高分」過成日開POST既人,之前我係高登開紀錄片post冇乜爭議,但每次唔知做乜開完都一定食一兩個block。

其實個會員BLOCK左我,佢已經睇唔到我講既野,係佢個人既選擇。
點解佢個人既選擇會影響到其他用家先係個問題。
你開POST 一定有正反意見,冇開過POST既人個grade一定係「高分」過成日開POST既人,之前我係高登開紀錄片post冇乜爭議,但每次唔知做乜開完都一定食一兩個block。

其實個會員BLOCK左我,佢已經睇唔到我講既野,係佢個人既選擇。

如果中聯辨買左一堆ACC,佢覺得而家帶頭個USER講野好撚有道理好有威脅,佢用D ACC一次過BLOCK左條友,咁係咪合理?

多人block你有可能代表你低質嘅
直接好似reddit咁加番個upvote downvote功能咪得
計條春咩
班講故佬個個POST都幾百正評

熱門台咪變講故台

建議限制每個台嘅熱門po數目

例如每個台最多可以有5個熱門po

咁就算感情台原本有10個po過到熱門嘅門檻 只有頭5個會出現喺熱門

呢樣好wo, 被block大有影響 其實我支持
依家真正block 5p 5毛 係令其他人有得益

但我覺得,呢個post既巴打話 舊會員愈黎愈難上熱門就亦都係問題

所以我想建議,加入時間(即係年資) 都要加入去做計算

至於你話會唔會做成新人開post上唔到熱門, 我覺得你地可以好似上邊巴打咁講set個限制

每個台 根據番人流 設番個限制,
例如
多人既台 有3至5個 熱門限制
小人既台 得1個熱門限制(再睇番佢既數據決定上唔上到呢個熱門限制咁樣)

不過冇用,佢未必會入黎再睇我地講既野
因為佢入黎留句言 只係話比我地知個規矩,冇話同我地商量改善
pm

多人block你有可能代表你低質嘅

你閱讀理解係咪有問題呀 佢第二段咪解釋左呢樣野

咪就係

但係有大量block數嘅會然都唔方高質得去邊

本身block係for你冇眼屎乾淨盲
你覺得佢講野唔岩唔想有人睇,負評制咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞