沈門師兄弟吹水區暨拜師區(十)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

大師

師父又燈

燒山叻返次。好似係

出面d人話燒山琴日轉左薯片… 二大高手都…

我都記得腦燒fb喺薯片

燒山直頭叫人投薯片
現身人民超市 呼籲選委要投下良心一票〈蕭若元:最新蕭析〉2017-03-25
https://www.youtube.com/watch?v=PQQYq7VcLRA

淋病做鳩硬行騙長官
沈振盈:地產股不宜看好

■沈振盈表示雞年會繼續看淡樓市。 李潤芳攝

今年立春八字缺土,人稱沈大師的沈振盈認為,雞年會繼續看淡樓市,「今年形勢會更加嚴峻,有機會暴跌」,並相信屬土的地產股,今年不討好。

中環財富蒸發
沈大師相信,樓災恐再度重臨,而且立秋後危機更大,「去到11月、12月,樓市形勢好差!」
至於到底是股市拖冧樓市,抑或是相反,則大家要拭目以待,反正就是股市樓市齊冧,「睇中環地運,今年係俾人打劫格,應該好多財富蒸發。」
另外,他指今年中國都同樣「俾人打劫」,有資金流走情況,不過中國實行計劃經濟,大可落閘禁走資,相信今年「落閘」力度相當大,預期人民幣續弱,但由於市場已消化貶值預期,因此不會有大震盪,兌港元雖最終會1兌1,「但咁唔代表人仔兌美金係7.8,呢個就係玄機」。他表示人民幣跌可以因為美元升,「唔會係因為經濟崩潰,中國頂唔住之類。」
他語重心長預言,「記住!過完2017跟住嗰兩年,中國經濟係突飛猛進!」他認為2018至2019年,美國經濟會走下坡,中國將取而代之領導全球經濟發展,「我百分之一百肯定,2018至2019年中國會急速冒起。

最尾果個句好驚,2018支爆?

師傅仲話2018,香港樓市會暴跌

姐係2018/19真係支爆,支爆前會挾爆香港樓市

今年立春八字缺土,人稱沈大師的沈振盈認為,雞年會繼續看淡樓市,「今年形勢會更加嚴峻,有機會暴跌」,並相信屬土的地產股,今年不討好。

中環財富蒸發
沈大師相信,樓災恐再度重臨,而且立秋後危機更大,「去到11月、12月,樓市形勢好差!」
至於到底是股市拖冧樓市,抑或是相反,則大家要拭目以待,反正就是股市樓市齊冧,「睇中環地運,今年係俾人打劫格,應該好多財富蒸發。」
另外,他指今年中國都同樣「俾人打劫」,有資金流走情況,不過中國實行計劃經濟,大可落閘禁走資,相信今年「落閘」力度相當大,預期人民幣續弱,但由於市場已消化貶值預期,因此不會有大震盪,兌港元雖最終會1兌1,「但咁唔代表人仔兌美金係7.8,呢個就係玄機」。他表示人民幣跌可以因為美元升,「唔會係因為經濟崩潰,中國頂唔住之類。」
他語重心長預言,「記住!過完2017跟住嗰兩年,中國經濟係突飛猛進!」他認為2018至2019年,美國經濟會走下坡,中國將取而代之領導全球經濟發展,「我百分之一百肯定,2018至2019年中國會急速冒起。

師父燒山同時發功
含指聽日可唔可以升777點
師父之前話淋病當選會直落

多謝師父

多謝師父

咁真係好咩

多謝師父

咁真係好咩

都無得我地揀啦,執番咋沙

多謝師父

咁真係好咩

師父幫我地草子彈,遲下走佬都叫有盤川

多謝師父

咁真係好咩

啱呀 唔到我唔認輸啦 我淨喺想輸得冇咁難睇咋
有錢嗱嗱聲走冇撚得救

多謝師父

咁真係好咩

有錢嗱嗱聲走冇撚得救

師父:徒兒快走!等師父接下支爆最後火棒!

多謝師父

咁真係好咩

有錢嗱嗱聲走冇撚得救

師父,等我搵年幾年錢就帶埋一家大細走佬啦

想當年阿爺阿嫲游水黎香港,就係為左避共產黨
估唔到今日到我諗計走佬
都係為左避共產黨

多謝師父

咁真係好咩

有錢嗱嗱聲走冇撚得救

好過少少都冇
市場會點睇佢當選
地產股會點呢

多謝師父

咁真係好咩

有錢嗱嗱聲走冇撚得救

好過少少都冇
市場會點睇佢當選
地產股會點呢

延續689政策,樓價繼續gogogo

未呀未呀
未夠錢移民呀
沈振盈話過去一周港股先升後跌,仍處上落市格局,全周計恒指上升48點。不過,道指上周出現顯著跌勢,周二更出現逾200點單日跌幅,破壞了上升趨勢,兼且形成了短期見頂格局。正因如此,令港股一度回落至24,200點水平。

另外,美國總統特朗普政策,在推行上遇到阻滯。醫療改革率先遭遇滑鐵盧,未能在眾議院通過。接着下來減稅方案,估計亦障礙重重。故此,美股確實是面對着短期見頂的危機。

本周港股因期指結算及轉倉,走勢將會頗為飄忽。特首選舉曲終人散,市場焦點繼續放在外圍因素上。若以日子而論,周初對股市較為不利,星期四、五才有望反彈。

本周的每日走勢推測:
周一(癸丑日):天干屬水地支屬土,土剋水之局,市況反覆震盪。
周二(甲寅日):天干地支皆屬木,全木之局,走勢向淡。
周三(乙卯日):天干地支皆屬木,全木之局,持續弱勢。
周四(丙辰日):天干屬火地支屬土,火生土之局,略為向好。
周五(丁巳日):天干地支皆屬火,全火之局,出現反彈,尾市回軟。

訊匯證券行政總裁 沈振盈
(作者為註冊持牌人士)

想睇番之前專欄,可click入以下條Link
http://bit.ly/2o5VBgq

#沈振盈 #天干地支 #恒指 #道指 #美國總統特朗普 #滑鐵盧 #減稅方案 #期指結算 #外圍

----------------------------------------

「東網Money18」全新功能「板塊追蹤」,助你分析抓緊投資先機
http://money18.on.cc/info/liveinfo_industry.html

「致富智庫」領悟理財/職場智慧,一Click改變一世
http://money18.on.cc/wealth

安裝「東網Money 18」APP
http://on.cc/redirect/money18

安裝「東網」APP
http://on.cc/redirect/oncc
星期三
師傅比多啲力, 唔夠呀
徒弟我想去日本買樓長住呀

中環財富蒸發

啲錢入哂香港,支爆都照升

爆完消化哂到時就真係到香港仆倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞