Samsung Galaxy 集中討論區 (63)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
Galaxy Fold 規格與特點

7.3 吋柔性可摺全螢幕、2152 x 1536 解析度 Dynamic AMOLED 面板

正面螢幕 4.6 吋 21:9、1680 x 720 解析度 Super  AMOLED 面板

7nm 工藝製造高通 S855 處理器

12GB RAM 記憶體

內建儲存空間 512GB

主相機 1200 萬像素、f1.5/f2.4 雙光圈設計 + OIS 光學防手震 + Dual Pixel

副相機 1200 萬像素、兩倍光學望遠,f/2.1 光圈、OIS 光學防手震,景深即時預覽功能

123 度超廣角 1600 萬像素、f/2.2 光圈,

前置相機 1000 萬像素、f/2.2 光圈,雙像素對焦

前置 800 萬像素景深鏡頭

側面指紋辨識/ 臉部辨識

內建 NFC 支援行動支付

內建 WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz, VHT80 MU-MIMO , 1024-QAM / BT 5.0

內建 4380 mAh 電池 / 內建 Qi/PMA 無線充電,支援反向無線充電

USB Type C 連接埠,支援 25W 閃電快充

折疊狀態的 Galaxy Fold 手感非常好是一個細長條型,外側則有一個 4.6 吋,21:9 的小螢幕

小螢幕程式開啟後也可以在外螢幕宇內螢幕間快速切換使用

由於螢幕本身是內部的緣故,摺疊起來後中間是有縫隙的,不過類似鉸鍊精密的轉軸結構加上這折疊,阿輝個人是很喜歡這質感的呈現。

折合的時候的手感,和關起螢幕時稍微有種『喀』的折合感

主鏡頭配置也是 S10+ 的三鏡頭組合,包含了標準 + 超廣角 + 望遠的三鏡頭組合

按鍵部份都集中在同一側面,包含了音量調整、電源按鍵、整合 Bixby 功能按鍵的側邊指紋辨識器

原廠盒裝中就有附上兩片分離方式的保護殼

[img]https://www.ahui3c.com/wp-content/uploads/2019/10/DSC06914.jpg/img]
顯示更多

絕對認同,note 10+ 屏下指紋連普通Iphone 指紋都不如。note 9用中指撩下後面解鎖都好用過佢。而家索性唔用保護貼
iPhone 11 pro + note 10+ 雙修中

我非常認同, note9轉note 10+, 由一出用到而家,
1. 冇左雙卡雙通, sim 1 in call, sim 2 上網
2. 個指紋垃圾
3. 個全屏其實唔係大好大
note 9 win, 係厚d, 指紋秒解

冇左雙卡雙通, sim 1 in call, sim 2 上網

雙4G唔係一直都有咩
我S10都好似有

雙通唔同雙待
你試下sim1 講電話, 用唔用到sim 2上網?
我講同時喎

我打到去cs, 問佢點解note9 得note 10+冇,佢都話冇計
我仲問佢而家邊部得,佢都係答s10都唔得
3.5mm
linux on DeX (已收皮)
note 9又贏
用緊65t好耐,3.5對我冇用
dex唔用
d銀行App冇曬指紋。。。。。
Note 10+ 用到 Google Assistant了
Google Assistant
新買部s10+用左2個禮拜就跌爆左個moon 依家心都碎埋
仲未有active 2 lte 開賣消息
s10+仲未用到google assistant
屌,夠時先有指紋fix
仲未收到update
d人話係跟google a/c 唔係device
想出Note 10 plus ,行貨點出最平?
而家有埋廣東話Google Assistant
Bixby真係可以壽終正寢
說好了的10月中...
真係分分鐘變11月先有得買
想問吓最近有無巴打S10+ 有上去三星換mon 貼? 係咪仲係一百蚊一張, 右上角係咪有個直角cut 走咗而唔係只係cut 個窿? 質感同出機mon 貼比有無大分別??

又, 如果唔上去換, 有無普通mon 貼好用又唔太貴?
我以後應該都會去smartone出機
連一年mon保
拎去整最抵係咪返samsung 我見返samsung整仲平過街價
屌佢,咁遲出搞到我換唔到無線差電板
有直角cut走,即刻唔換走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞