沈陣營第二百七十九期 - 師父橫眉冷對千夫指,成日收埋袋底牛

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
華大媽是話「西方撐香港唔撐加泰」是雙重標準,意即話西方撐香港是針對支那。

敵人咁想連登仔撐加泰,我方又覺得人地撐自己唔撐返人好無義氣,可以改下集會主體,例如叫「愛自由,反警暴」,將集會主體變調,到時狗隊會衝出黎玩野,支那又唔敢亂報,既有我方撐加泰之名,又唔怕NCM yue 講俾支共話你撐獨立,同時突顯警暴打壓集會自由,一舉三得
其實撐冇所謂,就算講獨都冇所謂,問題係時機,時機唔啱,搞都冇人會支持,12月搞或者好啲,仲要唔好比人link to 加州獨立、加泰獨立

另外西班牙冇應承過加泰獨立,香港嘅一國兩制五大訴求係白紙黑字,西班牙係歐盟成員國,為乜要做呢類冇效益有機會得罪歐盟嘅嘢?

我小人之心,老實搞手咁多地方佢唔開主題,例如新疆,係要開加泰,唔係蠢就係壞,借加泰打飛機講獨?

同臨時立法會宣言一樣,鬧劇嚟

政治現實就係講現實,分離主義就算西方國家都唔受歡迎,你一就推冧政權自己做政府
人哋叫婉轉啲,言下之意你搞撐加泰,支共就會link to獨立,連加州獨立都拎埋出嚟講,即係叫你唔好搞

你比個機會支共link to 獨立,而美帝冇法出聲支持分離主義
\|/
師父早晨
當然每個人有佢自由表達,我信free will嘅,你要搞冇人阻止到你,你咪搞,我唔參與之嘛

支共唯一可以贏就係spin去港獨、或者污名化示威者係恐怖主義,就係咁,所以我講咗好多次無限升級暴力唔會贏支共港共,香港唔係黎巴嫩,以己之短攻人之長,鬥暴力贏唔到國家機器,起碼呢一刻仲係咁

要嘅係咬住支共找數中英聯合聲明,從而迫使西方國家對抗支共,如果實行到雙普選,其實同獨立已差無幾,只要支共一冧台,無論獨立及歸英歸美歸台到時先講
唔再評論,做好自己後著就係,呢個係最有把握自己可控制嘅
一見到加泰集會個搞手就知咩事啦,周竪峰。鬼黎架呢隻。

有啲野做得唔講得,有啲野講得唔做得。搞獨立係前者。

其實係班本土撚蠢蠢欲動想攞話語權黎幫老共解圍者。應該就唔會多人去既。唔好再回應,盞幫佢炒熱個議題。
搞個支持全世界爭取民主都得啦
唔明點解淨係要搞加泰咁敏感
要講都講晒出面都有咁多POST叫住唔好去,
希望真係有命運
有事都好似呢幾個咁逢兇化吉
原來係港獨撚,真係跟唔貼都死
黃國英 資金泊入Apple有啟示
10月23日(三) 00:06

指數牛皮龜速波動,熱炒股份就急回。期指無得炒,炒個股就要戰戰兢兢,要夠膽追又要有食要食。這種環境少做少錯,以筆者為例,根本不可能今日沽幾億元股票,去博明日低幾個巴仙又買返。注碼受到市場深度所局限,短炒不會有大茶飯。
投資者超級冷靜,沒有太大情緒波動,於是絕大部分股票永遠窄幅波動,不生不死。偶爾在個別新興產業出現微型泡沫,炒完一輪之後,就大幅調整甚至爆破一沉不起。上述情景是投資者的噩夢,比起單邊大跌市更難應付,可惜看來正在發生,未來一段日子,不容易尋求超卓回報。
最大安慰的是,除非極之積極,每日用高槓桿操作出出入入,又或者組合極之集中,然後慘被割肉陰乾,否則也不容易輸大錢。所以不妨將逆境當作試煉,琢磨選股技巧及耐性,希望有朝一日市況走出困局,屆時便有更佳身手去把握機遇。
現時最大的警號,是美股市場當中,資金明顯主力投向蘋果公司(Apple Inc)及銀行股,都是表面估值較低的大股,至於高估值的增長股不少都被離棄。雖然早前有炒得過分之嫌,但回得太多太急,投資者似乎有不再願意發夢的傾向。
如果全面回歸價值取向,那麼現時有不少仍然守得甚穩,以業績支撐股價的增長股,恐怕在下一輪會加入被拋售的行列,而屆時市場指數也應該會受到拖累。
當然有做防風措施,不過就未至於全力做淡,樂觀派長期在市場中是佔了上風,而且始終是科技高速發展的年代,概念源源不絕,人性貪婪應該是本質不會變,所以增長股不會全軍覆沒。只是環境不就,暫時避重就輕,選股時對於估值的考慮要較為嚴格,不應該再用一兩個月前的標準。太早別人恐懼我貪婪,只會死得好慘。如果不嫌棄擦鞋仔貼士的話,以蘋果公司作為組合主力,去捱這一段日子,似乎是較為合適的策略。
豐盛金融資產管理董事 黃國英(作者為註冊持牌人士,基金持有蘋果公司,本欄逢周三刊出)
------
沈振盈 揸黃金外幣才能自保
10月23日(三) 00:11

近期做財經節目,遇到最多的問題反而不是股票問題,而是有關黃金及外匯的問題。去年初的一股不留,現金為王建議,雖為某些人口實,惟路遙知馬力,高下立見。到了年中,看見美元的升浪,以及股市的跌浪持續,建議大家要沽清外幣及人民幣,繼續持現金,並趁美元上升,以平均入市方式,分段吸納黃金。
持有黃金的目的,主要是預視環球金融市場風險上升。再者,因為聯繫匯率的關係,美元的波動可能影響到港匯的購買力,黃金正可替市民對沖港元貶值的風險。而且,當時的金價正處於熊市底部,再下跌風險有限,用來對沖貨幣危機是極具效力。
當然,樂觀進取的人會話,「現金為王」是不思進取,揸黃金一世冇發達。但似乎近年各央行已為未來的貨幣危機,而大舉增加黃金儲備,箇中必有原因。
近期網絡上有不少誑言,謂社會動盪引致走資,鼓吹市民將港元盡轉美元。但此等言論背後,卻忽略了美元正在造頂,隨時轉勢的風險。若然去年已成功持有一定比重的黃金,此刻已見到對沖的成效。一面倒地推市民將港元轉美元,其實是另一種危機,此刻反而應該是將手中現金分散於一籃子的外幣,進一步分散風險。早前建議大家儲英鎊及澳元、加元,亦是最佳時機。
量化寬鬆的債,始終要還的。此刻大家首要做的,不是要進取投資,而是要自保。
訊匯證券行政總裁 沈振盈(作者為註冊持牌人士)
------
出面公海吹恆唒風話叫人唔去嗰啲係鬼
都已經捉到路
以我有限嘅英文水平睇都係咁,加泰係要獨立,撐加泰自然係撐獨立,唔係得你演繹話唔係就得,所以提埋加州獨立,你係咪要開個集會支持埋美帝分離主義先?
\|/
已開定下期

沈陣營第二百八十期 - 師父堅持買黃金甲
https://lih.kg/1669968
佢話就等世界各地既運動跟隨香港作先驅。但唔好將爭取自由既運動同加泰爭取獨立既運動掛鈎,唔好俾支共子彈去標籤呢個運動為港獨。o個8隻字既意義在於透過抗爭去恢復自治。
正如股票,唔係日日買賣就會贏,社會運動都一樣

信不信由你
Stand with Hong Kong 後面個意思係
「我地渣流灘㗎咋 各位大佬幫幫忙射住細佬」

家吓你咩新鮮蘿蔔皮可以走去stand with 人地?
正宗把自己看得這麼高
大家千祈唔好唔記得hk01有500個acc帶風向
千祈唔好唔記得兄弟爬山
接受唔到菠蘿冇人迫你放
麻煩學謝振中江永祥咁樣幫手足兜,打文宣戰

搵仔channel
改名就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞