沈陣營第二百七十九期 - 師父橫眉冷對千夫指,成日收埋袋底牛

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
好似2戰日本人咁

捉曬入集中營先算
暗示港獨派主張太強烈,唔係唔比人主張,問題係如果失去美帝支持,必輸無疑,我講咗幾十次

呢類表態唔適合而家做,免得支共參議院代理人借題發揮

我一向認為就算支共冧台,未經過公民投票,港獨唔係唯一選項
睇左陣 無買到 無market maker d盤少到一點
十分認同樓王,香港未來既選項很多,最緊要係有國際同本地民意支持。「高築牆、廣積糧、緩稱王」正正係我地而家做事應有原則,急燥必敗
又進化左
同意,雖然加泰值得同情,但是應該集中香港人權及民主法案,可能參議院會在本星期審議,不要忘記香港人這幾個月努力甚至犧牲,都是為了這條法例順利通過……
有o的香港人似乎搞錯左少少野
美國幫香港唔係因為佢本身支持民族自決/獨立
係因為香港於美國黎講有好大利益
抵抗支共橋頭堡, 大量外資o係香港同客貨運量世界中心點
香港經濟一爆足夠引爆全球經濟倒退
美國由始至終都唔係要求香港獨立, 而係實行真正一國兩制
佢唔幫加泰係因為介入西班牙/歐盟內政於佢而言毫無利益
又或者完全唔想再伸多隻腳落去
而香港人如果集會支持加泰獨立無異於支持民族獨立
因為加泰同香港而家個狀態幾乎一樣
會令美國處於一個尷尬地位
只能期待集會搞手夠醒目.
Focus喺加泰人同香港人一樣被強權打壓/濫暴的事實上.
盡量糢糊支唔支持加泰人獨立的立場. 喺支唔支持加泰獨立上含糊其詞/spin去冥王星.
P.S: 我唔知中大同星火搞手, 點解選擇喺呢個最關鍵的時間, 玩咁危險議題的集會? 做得好的話的確係可以加分. 但太容易被有心人spin, 到時一定有媒體千方百計chok出佢哋想要的嘢, too risky.
所以. 打到去Phase II果陣. 支共會唔會主動引爆香港呢個只能用一次的金融核彈攬炒, 好值得深思. Anyway, 相信財經台的巴絲, 已經差唔多做哂避險了, 即使香港經濟大崩潰, 一時3刻都唔會出現經濟問題.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞