[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
係 應該真係覺得你窮撚 下下問幾錢
班義工撚出去on99. 我住地下,出面對出就空地,同樓主一樣,義工撚話驚一開門會衝出去,要裝咩咩欄?我諗妳條撚樣,邊撚個會裝呀

之後又話屋企儲物箱疊得太高,驚跌落令到貓受場。我阿婆都未驚喇。

最衰就係話我個廳唔夠窗,太暗,會唔會考慮係廳開多個窗?佢講完呢句,我講左句妳啲貓咁子矝貴,我養唔起送佢走
d貓義工真係煩到閪
但因為佢地閪而話去買貓既連登仔仲閪..
睇下先
貓義工不嬲煩閪
我fd 23歲想領養貓 佢話我fd毛都未生齊
睇黎你唔識分莊閒
邊有貓會認為人類係主人?
我見正常機構都會喺佢哋網寫明價錢,已經做好絕育齊針會貴d
根本冇野好隱瞞,懶神秘唔答你嗰啲一定有問題
嗯....身家幾十億就無啦
養多幾隻貓都養得起有餘嘅....
其實都算好脾氣,見到你問左有10次幾錢幾錢,佢話睇情況都仲問幾錢幾錢咪跟佢程序囉
我就一定買既 比人賣個d貓唔洗救?
我隻係愛協領養 三個月大 俾返針錢 絕育按金 大概係呢啲。冇家訪 填form email啲窗網相就ok
佢唔答先追住佢問姐,都要知幾錢架.....唔通五皮野一隻家貓又要比佢咩.......
貓義工質素好參次嫁
基本上你執隻貓出領養已經可以叫自己做義工,所以好多低質素的人做臭了義工個朵,得罪人多稱呼人少,我身邊養開寵物既人個個一聽到義工都怕怕
我諗你不如問下身邊朋友睇下有無d有口碑的義工介紹啦
啱呀
貓貓唔係暗嘅環境都無問題嘅咩,吸光能力勁過人好多喎?
不過開多個窗呢下好笑喎😂
呢啲cls義工真係害咗啲貓
樓主明明態度咁好都鬧
不過我啱啱都喺義工度領養咗隻唐貓
個義工好好人架
上黎家訪後好快就可以接貓
又唔會查家宅
我係新手所以成日會whatsapp問佢養貓嘅嘢
佢都會好俾心機咁覆我
所以唔係個個貓義工都痴線嘅
但係老實講真係好睇彩數
問下佢駛唔駛調理露毛比佢睇
只可以講,明白佢出發點,明白可能有領養人曾經對領養咗既動物唔好,虧待又好,走甩又好,都唔可以當每個領養申請人係犯咁審既。
明白如果新主人比唔到優質生活比貓貓,會寧願自己照顧,但又照顧得幾多?救得幾多?
想人領養唔購買,首先作為義工要比到領養申請人有好既經驗,就算領養申請失敗都唔會叫人放棄領養去購買。
唔係話Non profitable或做義工就大哂,可以睇得自己付出高啲,人地一定無你咁上心,錯哂,做到形象咁差對整個動物福利系統都無幫助。真係要幫係要幫哂流浪動物福利,唔係淨係講緊嗰一隻兩隻出到領養,肯受你氣既申請人有幾多?成個體驗係開心既,就宣傳都慳返,大把人返黎領。
到底啲義工幾時先明。
枯樹sor
我唔係講笑搵左幾個義工都係咁串
Facebook個啲再串啲
十個義工九個都係咁架啦
跟本好多人唔領養就係因為班仆街義工
上多d 連登,間唔時都有人會執到貓仔想人領養
好戇尻
我都係唔想買繁殖場
但啲咁嘅情況同叫我唔好搞佢啲貓冇分別
想幫都幫唔到啲貓貓
又咁講 我識個貓義工
佢自己已經養左幾隻 但都會免費咁幫自己住緊條村既貓絕育
我手上有兩隻都係佢到領養返黎
其中有隻 以我所知睇左幾次醫生
我拎走佢果日話比返醫生錢佢(因為動物睇醫生真係唔平)
點知佢一蚊都唔肯收我 話只要我對隻貓好 得閒比返貓相佢睇
如果真係想幫佢既 捐糧比佢就得唔好比錢佢 佢覺得唔係咁好

呢d先係真義工 但個義工餵緊比全部貓既糧都係無激素既生雞肉
咁容易嘅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞