[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
串到咁 係咪想啲貓冇人領養啊
Btw樓主嗰隻好得意
講漏咗重要野
點解樓主個隻個樣咁純咁痴線
幼貓
條友 煩到閪咁
報價呢個詞語對於自問真係義工嘅人嚟講
可能會覺得侮辱緊佢...

可以試下講句唔好意思..你冇心..只係心急想知收費係點計法
無謂鬧交啦..大家都係想貓貓好

冇啦啦要受氣
走去買好過
咁貓又真係唔洗點沖涼既
利申:狗奴

我家大少領養果時五歲,今年十一

二少上個月領養,今年七歲(上上手割左佢聲帶再棄養,DKLM死全家)

好記得領養大少前,就係好似樓豬咁FB搵義工問,排左隻細身唐唐,又查家宅又填問卷,上埋黎家訪(當時租土瓜灣唐六,兩房一廳三百五十呎),最後同我講因為家訪完我之後有個住西貢獨立屋,本身有三隻狗既家庭又排,所以比左佢地

大少係一位住公屋比人篤灰既巴打比我,佢收埋大少兩年,再唔送走大少就會比房署收屋,上FB領養谷求救,我膽粗粗回佢,最後多謝巴打令大少走入我生命,佢仲夾返大少絕育錢比我

然後二少又係響領養谷見到有位公屋絲打,兩貴婦一c加急走,本身我係搵緊貓領養,又係比班貓義工當狗撚,查完三代,又話我本身有狗,驚d貓適應唔到,咁我本身都理解,成貓同狗唔一定夾到,亦唔想隻貓返黎日日困籠,但我想講班貓義工態度極極閪,接近打字都睇到佢地西面反白眼既表情咁滯,有個仲屌我唔好返工時間WhatsApp 問佢咁多野,佢公司唔比㩒手機,大佬呀,你收工先覆或者講聲洗死?我見你回咪問落去,閪知你當時咩情況咩

所以認真,貓的話真心落街執or 搵breeder ,無謂受佢地氣,唔係唔支持領養,但好大程度上,呢班人既態度就係令人唔想領養既原因

同埋奉勸各位公屋巴絲,真心唔好公屋偷養狗,養貓啦
如果家庭頂好???? 台灣間wellcome啊?
what's the definition of 頂好?

串到閪
有D所謂義工以為自己好神聖咁
係有心幫貓搵住好人家, 講野用咁既態度
唔知係咩心態

要收錢既就唔好懶清高
都成功領養到咁受得氣
咁我跟住都好客氣姐,佢突然跳制我都保持冷靜係佢係咁串我
我都唔知,鄰居執
巴打你EQ都幾高
對住D咁串既人都好聲好氣覆到咁
祝你早日成功領養多隻貓貓
咁我之後都好客氣,係佢跳晒制收唔到又話我成年人,有讀過書,應該識中文字呢啲說話又好好咩,仲叫我問左SPCA先,咁咪算囉
而且我問極佢都唔敢具體答又令我覺得奇怪
spca 唔洗家訪?

老老實實, d 義工咁撚串,攬撚住d 貓做咩,佢地好多資源確保自己可以更好咁照顧d 貓貓咩?
條友好無禮貌
感謝巴打詳盡分享
樓主隻貓 似係油爪貓 靚貓黎
btw我有朋友係貓義工,你想領養既,留tg我幫你問下
可能佢覺得我唔夠頂好掛,係度問佢價錢...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞