[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
嗯...暫時一隻都ok, 戒左奶可能好啲
問下先 thanks!
唔該晒
唔柒唔柒 多謝樓豬些牙
比個竇你之前我要做家訪,另外要知道你屋企幾大,有咩人同住,有冇拍拖,有冇定期吸麈拖地
哩D野冇計
唔好強求
有時緣份之一來

我本身有一隻執返來
之後在天貓見到隻合眼緣就PM義工(托媽)

PM後簡單拍左屋企全境一圈, 同埋貓網安裝方法大圖
佢地係好關心貓網安唔安全, 因為真係好易出事變飛天貓
(貓B真係2 x 2 inch都過到)

廚房門會關心, 佢地主要係睇有冇門就ok

最後帶埋貓B來家訪, 即時交收
托媽只係要求我地買一包糧比佢, 用意係支援佢繼續托其他貓, 講明唔收cash, 最終我準備左double份量比佢
其實可撚以嘅話根本唔應該養任何嘢
要養養返你自己個仔就得
不過呢個係城市,對動物黎講係不公平
所以先搵人類養

事實上真係有好撚多人領養完之後隻嘢消失左
你唔會咁,唔代表世界上冇人會恐怖對待

重申我唔係義工
只係我做嗰行聽過大把呢啲case
義工有啲真係鳩嘅
亦有假機構

今次樓主搵錯著個著火嘅義工咪當大家都學左嘢
機構自己要揀人出唔到動物佢自己柒
你揀唔到呢間咪搵過第二間
我唔會話你地覺得呢次個義工係好禮貌
但如果你地因為唔想受氣而走去買賣動物
咁請諗下嗰初衷係咩先
啱,係屌鳩個義工柒
但因為受氣而去買動物,咁真係

重申我唔係義工
但接觸過,佢地好多已走極端
部份仲對人類唔會信任
你可以話佢地走火入魔
但唔應該因為受左佢地氣而將痛苦放係無辜嘅動物身上
俾負嘅都理解唔到中間發生咩事

因為唔想受氣=我買

激撚死啲痴線義工但啲動物都係suffer緊
唔係
以一般貓嘅行為黎講,佢地多數係獨行俠
你望下啲流浪貓同埋野外大貓多數都係個體戶
所以唔急為佢搵伴
佢甚至乎會想獨佔你就夠
如果你真係想加,你要確保新加入儀式做得足
你要睇住佢個心情黎做決定
又係得負評

係咪要搵啲新聞俾佢地睇先知動物界發生緊咩事?
求pm
呢幾日都比貓義工撚完,黎圍下爐
淨係想養唐貓無辦法,運氣無咁好執唔到,唯有領養
你住邊區
真心唔難
以前高登每幾日就有人發動執貓技能
再求pm
龜義工都係正常多
領養烏大龜?
我都想執
你喜啦,我淨係負責照顧,領養唔關我事
仲煩閪過見工
有無人有執貓經驗?
之前都俾貓義工撚完
最近有開始餵流浪貓
一隻摸到 其他貓b仲係戒心好重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞