[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
一直都想養貓,鄰居見到有隻貓BB得返自己一隻就執左返自己屋企,因為佢自己本身都有幾隻,知我地想養就問我地,最後我地決定照顧佢。

咁佢得自己一隻,我地想領養差不多年齡嘅貓陪下佢
而我自己又支持領養唔想去買毛孩,但又聽好多機構都係呃人,其實都係繁殖場係咁生,然後扮領養又收人好多錢咁

咁琴晚我碌Facebook就見到有間野機構彈出黎,睇落好似幾好,就想問多少少,但想問極佢領養費係幾多都唔答我,仲話我唔擔心性格照顧上問題而介意金錢...咁我其實都驚佢唔知會唔會呃錢,我又驚助長左繁殖場嘅毛孩咋嘛⋯⋯

其實我都係想呻下 堅係新手又想領養問下都唔比.......如果唔係我走去求其一間寵物店買都得啦駛鬼問你咁多咩

想問有冇巴絲知道邊間領養機構係比較好

最後
光復香港
時代革命
強烈建議生仔要按以上程序審批
講能左n 次唔係太窮既就自己去買
雖然領養原意係好但要受個班傻鳩氣唔值得
買都買得起...只係驚買左啲陰質繁殖場個啲寵物 咁巴打有冇介紹邊度好
睇見都嬲 隻貓喺佢手就狗眼看人低乜都要查 咁佢自己攬住隻貓又俾到啲咩好生活隻貓呢 態度又唔係好 做好心都要受人氣
我之前都試過幾次想領養,同你一樣情況,問多少少就比人質疑。 同女朋友同住就怕你同佢分手唔要隻貓,無女朋友又怕你同人怕拖可能會因為對方唔中意貓而唔要隻貓。 傾既過程又好似審犯咁。 好多好多質疑你唔適合養貓既理由,最後都放棄左領養既念頭,直接自己去買
養隻貓啫,被人當殺人犯咁審
痴線 收人錢但唔問得幾錢?
我覺得佢要查咪查囉,我身家清白你咪查囉又唔係唔比你查,咁問下幾錢死都唔答姐係點姐,一以為我話佢賣貓(which我無講過)就跳左制咁
同埋問多幾問佢就咁無耐性又話我唔尊重佢,佢夠話我成年人讀過書應該識中文字呢啲又好好咩,應該係我問返佢識唔識中文字就真問佢咁多次幾錢都答唔到
開電話
龍門任佢擺
有女朋友又唔得無又唔得
結左婚又驚你離婚
離左婚又驚你再婚
「你不擔心貓貓性格和照顧上的要求?而介意費用?」

大佬唔通你話三皮野一隻花貓又唔可以介意咩⋯⋯
未睇內容見到隻貓已經覺得好撚得意
我好似都有follow 呢間機構,估唔到係咁樣喎。問野好似俾人狗眼看人低同查家宅咁做咩。

之前有巴絲推Paw foundation, 你可以問下先。

利申平時睇開呢d page但無領養過
Exactly 係咁樣 同佢地玩過幾次都係滿頭問號,究竟點先乎合到佢地要求 當時去佢地FaceBook Page投訴 反而比個到啲人插返轉頭
試過比班濕鳩義工要求出示入息證明
DKLM 唔想比佢睇,
又話鳩我無誠意,block9埋我
結論:落街執貓/買貓啦!
全世界都無愛心,得義工最有愛心最有道德
直接買好撚過 咩支持領養真係得啖笑
我都覺得係,我成日J佢,開心share多幾張一齊J

嗯...呢間不了
Thanks btw
直接report好過
等緊街執
義工們係咪覺得全世界都會毒害佢啲寵物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞