[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
好撚靚呀個貓竇
貓貓都十級可愛
真係養自己都未咁高要求
所以我都放棄左呢間
自己曾經係貓義工都覺得好多義工個格好撚衰
多要求查家宅有需要我認同
但個格唔好咁撚閪得唔得
嚇走哂d領養者
有,經常走入去 不過呢幾日夠力跳到上梳化,就轉移左個竇上梳化上面,今朝起身仲搵佢唔到,以為佢又係梳化底,原來已經係梳化上面

等佢抓爛晒就可以換梳化,哈哈本身都想換😂
貓異工圈真係亂到仆街
老老77 可能去愛協仲好
起碼唔洗查家宅式批鬥你
有朋友俾班貓異工嚇到怕哂
最後去咗買
不過講真
動物義工唔多唔少都係極端嘅
好多對人類其實唔多有信任
係因為城市,所以先要幫動物搵「主人」
以我理解通常收嘅錢係絕育+針錢
而點解要收錢,其實係等呢個「義工」唔會大量出血而死
有啲一分都唔收係佢叻
但有啲真係接太多暫養緊太多⋯仲有啲養老左嘅出唔到冇人要焗住要自己養埋⋯

講返轉頭
其實大部分嘅貓都係唔多需要同類嘅同伴
正皮是比貓圖的磨牙
其實我都有陸續答佢問題,只係我問費用佢一直迴避,我又唔想一黎就講晒我自己啲資料比佢知,佢唔答我先再問
真係好痴,唔知係咪幼貓嘅關係,我行到邊跟到邊,入廚房我唔比佢入佢又係門口嗌我開門,又廁所屙屎又係門口係咁嗌我開門
岩啊,你話家訪個啲都無問題
直接去愛協領養啦...不過要有少少耐性同人搶...特別貓B好搶手...

利申:係愛協領養左兩隻,一隻三個月一隻九個月。
咁你意思養隻狗仔好啲?
係呀,我嘅手手腳腳咪就係比佢用黎磨牙
好彩你肯堅持領養
一般領養其實都會問清楚啲
有時有啲棄養係因為搬屋同分手
或者病左,睇醫生嫌太貴
同埋睇屋企環境係為左隻寵物著想
例如,隻貓好多病痛,你又係新手,
始終有經驗嘅會好啲
或者,屋企環境好好
但領養嘅狗係住天台,
而天台好矮,呢隻狗又好鍾意跳黎跳去
咁樣對隻狗有潛在危險
所以申請領養會問好多

利申:我喺呢間義工,話義工正常啲嘅呢間
我係去領養展 面對面見過面
可能我勁貓痴咁款 佢對我無咁反感
加上我個時又on99 佢話幾錢打針費乜乜費都答好好好 比錢比錢
同埋佢係有啲hard sell嘅
我揀咗一隻佢要我養多隻陪佢
佢係有道理嘅 本身成個家族幾十隻貓圍埋住
自己一隻貓去到陌生環境實驚死 咬毛咬到捐哂
依家我都好慶幸養多隻
唔係窮唔窮、有冇錢既問題,係人格既問題,好多貓需要救就偏偏去買係咪痴撚線⋯係呀有錢大撚晒⋯

次次見到有人屌d貓義工唔想受氣就去買⋯
唔係個個義工都好⋯但唔好咁容易就放棄領養啦⋯
不過領養程序唔關我事
Tabby一生推
笑死 佢個意思係 磨牙=more 唔係真係磨牙
100個"義工"100個都係智障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞