[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
我好好彩
想養貓點知比我上個月無意中係街執到隻貓b
真係好有緣
好鬼死可愛
咩都可以玩一餐
唔好聽呢d腦殘講去買呀
我透過facebook識左一個獨立義工冇組織
已經係佢度領養左4隻貓b
兩隻養左兩年幾 另外兩隻一年幾
全部都肥肥白白健康
領養費我記得都只係兩三百 第二次領養仲冇收錢
不過因為全部都係bb未夠大打疫苗
之後打疫苗係自費 預番千幾蚊左右(可能唔同診所收費唔同)
佢份人都好nice
佢同我住唔同區特登黎家訪
訪左10分鐘都冇已經決定比貓我
之後仲親自送貓貓去我屋企 連貓籠
之後第二次領養仲係我係佢facebook睇啱左佢直接送過黎
有需要我pm佢facebook比你 佢acc有貓相睇
好可愛呀!!!
好似我個隻!!!
我係領養番黎
最好笑係我d貓初初到屋企都係乜都可以玩一餐
連我媽都特登開個wtspp group係專for大家send貓相
group名係 乜都玩一餐😂😂😂
我可以講,好撚多"熱心"貓義工都有心理病
都唔好意思話樓豬
真係唔好買
唔好聽人講咩「唔係窮撚就買啦唔洗受人氣」
我去領養日 負責個義工好好
唔麻煩又處理得快手
特別冇耐性個啲義工我覺得一來係性格本身臭
二來係較出名機構
多人搵多人問咪冇耐性
同買野一樣姐 唔係個個sales都好
再搵其他機構啦 唔好買呀
可唔可以pm
如果親手送出去嘅仔最後被人虐待死

陰影太大

都要體諒下
鬼叫香港無立法咩
虐殺小動物根本無乜後果

義工都係用自己方法保護啲小毛朋友
咁唔係個個都係咁架嘛
個重點係佢地質疑你既地方係你無法證明
我養既時候都keep住有繼續搵
佢地既要求都做足晒 佢話我鐵閘個口太大 啲貓會衝出去 我都專登去左裝門網 到最後話會比貓我 點知最後無左件事 問佢幾時攞得已讀不回 為左唔煩到佢 分開幾日問一次 最後隻貓都無比到我
我本人支持領養 但義工唔係咁做囉
算喇巴打,你有我地既支持

最緊要養好而家隻貓仔先!
之前去領養 好似又係paws foundation
佢話要屋企網窗網先
咁就裝啦
淘左卷鐵網落黎逐個窗裝
之後send相俾佢睇
佢話個窗網條邊太利會割親隻貓
俾我會直接屌柒佢,問你就講啦一千就一千五百就五百,諗住睇人開價呀?
到頭
班貓義工做既野推曬班人去買貓
佢地係咪有份開貓場
貓異工
依家呢隻戒左奶都ok ge
可能佢都係毅進仔呢
真係想養嘅都俾呢啲貓義工嚇走晒
唔好用人類想法去理解貓,貓係獨居動物,唔需要同伴
做埋絕育同打埋針就要收,正常係合理價錢甚至比自己出去搵人做平唔少
我知我7左啦
Post多幾張啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞