[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
Why not both?
人哋老母返到黎唔見咗仔女
開名
問佢公司係咪無出糧比佢
咁咪好囉呢啲
窮唔窮同領養兩回事黎
真係有困難就直接唔好養啦
其實領養原意係好
係有啲濕9義工姐
有咩好得啖笑
當時得兩個月大比人放係個IT紙袋入面

我老婆成日話佢呀媽係個紙袋
True但都再努力下
Sor 當我無講過
當時係個袋入面有兩隻貓,另一隻係黑色白腳
佢掙扎大叫最後仲逃走左,捉唔返。

如果唔係我就有兩隻貓啦
點解唔成袋拎走嘅
唔好諗到個袋咁大
一跳出黎就走左

BTW個紙袋我老婆仲keep住
我死毒撚應該唔符合條件
屌 正想po比樓豬
會唔會有個貓奴tg gp
pm左佢
好喎!
好快手,已join
可能覺得講錢傷感情掛
https://www.facebook.com/689167671/posts/10157112917857672?sfns=mo
之前inbox 過佢,WhatsApp 傾左一陣覺得佢唔係個啲要求好好環境,同佢溝通左半日,佢可能見我收入穩定仲有已配備鋼蚊網,覺得我係好人選🤔,或者add 左我FB見到我以前養狗養到百年歸老願意花大錢去醫,或者純粹岩傾。有安排家訪。最後因為娘親唔想係搬屋前養就無家訪。(之後add 左friend發現佢係黃嘅)
不過我無提錢就係真嘅,因為養都預左要花錢,其實佢地執啲貓B去醫,養到見得人真係要花錢嘅。唔好問錢住,好似你去買好有性格嘅artist ge 作品你會贊美佢嘅作品了解佢背景之類的。你要同人地溝通多啲,了解多啲小貓嘅性格同你自己個隻夾唔夾,同埋點幫新貓入屋,點可以安全養佢地。到最後先問領養費,就算唔成事都叫學左野丫。
你要明白好多義工嘅心情,你都要大概知道佢地想你有啲咩,鋼紗窗/自製格仔網(防空中飛貓),有啲連大門都要求網埋(防失貓),對貓不離不棄,要有閒錢預備佢地嘅日常開銷,仲有要承諾絕育。
PS, this is my first post in LIHKG la😊
好撚Q
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞