[新手貓奴]想了解領養程序,但比間機構串

619 回覆
966 Like 78 Dislike
好的我留意下
樓主認真係咪想領養
我自己最近都領養緊隻貓
因為朋友個阿妹係貓義工黎
唔會要收咩費用先…
淨係評估屋企環境對貓貓安唔安全
同埋準備好日用品
跟住當然要做一次家訪先
不過我唔敢領養BB貓
我個隻係成貓黎 三歲
就係你呢啲仆街令到唔少人怕撚左啲「義工」
部分義工以為拎住隻貓大撚晒
佢唔覆人十幾次就得
人地遲半日覆佢就屌晒鬼
大家一開始以禮相待唔得既,係要開口屌
你邊位呀屌你老母
其實我估係你講「報價」兩個字搞到佢好嬲 跳左掣
呢條睇到
佢咬我都有叫,佢會停一停,然後再咬😂
係呀⋯⋯
我從來都無想過領養
因為落街捉或買都好過領養
反正如果貓義工係好既
咁佢都養得好地地呀,你無啦啦做咩要求人俾隻貓你(領養費個費字唔係代表買賣
洗撚你幫手咩
你不如救下街邊或者店入面既貓

貓舍快靚正
屋企冇裝窗花 但長期唔開窗
諗諗下直接去買算 反正領養一定唔會過
我好想知你最後加句光復香港係咪唔想咁多人屌你
純好奇
我都係咁諗,但我係基於佢話有要求,要睇下家居條件如何先知幾錢,頂好可以一蚊都唔收,先問佢係咪要黎睇左先報到個價錢出黎
要搵私人義工 多數係去貓貓大group ( eg 天下貓貓一樣貓)會有好多share 求助post
btw推薦你幾個fb page,小豆丁花園,香港拯救貓狗協會,期待回家領養平台,東九貓咪領養日,貓朋狗友行動派

群xx,hk paw xxx 中過伏
就係呢d仆街貓義工搞到咁多人本身想領養都去左買貓
CLS 領養好似比你審犯咁 睇到樓主d對話 個義工串撚到
我加光復香港時代革命係off topic ge

要屌我嘅
加唔加光復香港都可以屌
個主題係講緊貓
唔通想屌我領養貓嘅人會因為我兩句口號而唔屌?
點解我屋企對面就有個地盤都唔見一隻⋯⋯⋯
有入個個group
睇黎spca真係幾快手,個post入面都講幾多spca
都唔知咁串做乜
比貓人哋領養好似皇帝咁
好多貓義工都會問好多屋企背景 佢算問得少 啲人會問埋月入果啲

同埋領養收費一般都係claim番你隻貓仔打針絕育錢

睇番對話佢應該覺得你會知所以冇明顯答你
你再追問就好似你好睇錢咁
佢地對呢個字可能敏感左 好似搞到你想買貓咁 一場誤會姐
So cute
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞