睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
加拿大990萬平方公里
中國960萬平方公里

加拿大面積係仲大過中國
可居面積都好大
雖然係凍到九彩
但北歐格凌蘭、中國漠河一樣可以住人
中國哈爾濱地區夠凍,一樣住一千萬人
凍唔係住唔到人
反而沙漠就難住人些
夠後生又有D錢去讀個master in CS
果邊Ontario 請好多Software Engineer 人
但我過左18歲,好似唔可以用家庭團聚移民,btw買海外物業起香港借錢得唔得?
呀媽本passport 冇直接過戶俾你? 除非佢唔係first generation immigrant, otherwise 你可以直接入藉ga wor
佢再嫁左個鬼佬入藉架,但已經離左婚但入左藉
我見親人團聚好似要dependant children(18歲以下或全職學生或或依賴家人為生)先可以
冇問題 外國養車好平
腦殘嘅人100萬都應該賺唔到
住加拿大日日悶到仆街
好想返香港喎

你間屋買左仲要比地稅 鏟草鏟雪 仲有好多費用你都未計 唔係咁好住
咁你返大陸住啦
樓價夠哂平啊喂
還掂你都覺得住既地方極多蝗都冇所謂
睇嚟 今次諾貝爾數學獎得獎者已經出咗嚟..
有無人攞美國南部啲樓價比
點解揀呢2個地方
加拿大係大

但係北面開發唔到
唔係凍
係石層有氣害 ...
咁又唔係
我住過Toronto同Montreal
冬天最凍個時係負十幾二十度
feels like -30咁

凍到個人唔想出戶外
係戶外就想快啲上車返屋企
係香港既frd仲以為冬天落雪好正好夢幻
事實係啲車路上面既雪全部都係屎色
行人路上面又會有好多屎水氹
Subway個出入口一定係濕既
啲屎水屎雪一路痴住對鞋跟你返屋企
Raincouver梗係無
但加拿大大把地方-15以下體感-20
個數負成咁同-30無乜分別
剪草剪死人
香港充滿住生活得好痛苦既"有錢佬" 而家仲分分鐘要拎800萬黎買上車龍床盤
出面果個草地係golf場,有management company剪 自己個花園未至於咁大

但我第一個反應都係執屋執死
你去泰國買個皇宮都得
我都想知ST果啲點移民, 所謂神科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞