睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
清你係靠邊樣過去
咁邊有得咁計
香港公屋幾多白卡佬
私樓幾多閪人又滴水滲水都搞到你仆街
呢類問題真係點都有
嗰時讀書過咗去 做左幾年野返咗香港
點係杜拜搵工
但香港有催淚彈唔會改變到喺艱難大難搵食嘅事實
巴打而家做開邊行?唔同行業有唔同方法喎
吊,好正
唔好講到香港人無理取鬧咁先。。。番工唔係問題工時長OT都唔係問題, 問題捱完到最後得到咩?成世供1000萬400幾呎樓?
一失業真係頭都痕埋。

無家庭,唔會買樓成世同屋企人住,喺香港係好舒服既。。。
好似有得加分?
當時一支鬱金香都可以賣到三十幾萬, 你有一百支,已經可以買到中央公園景嘅豪宅
兄弟姊妹先有15分
問題依加個泡沫政府都幫手托,
係唔係泡沫我已經分唔到。
樓上要呃政府嘅睇路,查到你散仔扮manager佢可以cancel pr申請,攞咗pr 同國籍都可以revoke返踢你出境。跟住禁止入境5年同呢世唔洗指意再搞移民。因為加拿大會同友好國家share資訊,甚至其他國家都會有你呃過移民部嘅記錄
如果淨係講樓唔講入籍 mm2h 真係冇得輸
利:跟過睇樓團,非agent
人地靚獨立屋
仲要包埋幾個泊車位、花園、天台
執邊都係山/海灘/自然環境中嘅獨立屋
密度低 鄰居高質 無污染 pet friendly 夠靜
香港以上無一樣野做到
即使赤柱都唔得啦
Mm2h係乜?
Lifestyle 真係勁chill
日日四五點就happy hour
啲鋪收6-10 好早就可以翻去摺埋/出去蒲
六日就行山行Stanley park行flea market
無啦啦又long weekend/小小事就唔洗上堂
香港打風打到冧樓都會要照翻工
希望conservative 今次選完上到位
跟機侵仔咁收緊移民政策
趕走啲支那人
馬拉第二家園
果面5-6m已經買到1萬呎
佢地好多低技術工比外國人做
因為啲要u grad嘅多數唔認非歐美國家嘅學歷
不過香港八大就唔知點計了
技術移民應該都大競爭
有日行過downtown KPMG
好好奇係加國咁chill嘅工作環境下嘅
Audit 狗幾點放工

佢地住夠6年就有身分證
如果唔介意做低技術勞工
絕對可以去
不過香港人未必慣
Chill chill 下就會悶到仆街想走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞