睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
屌成個西方鬼佬根本去邊到做野都相對易好多
好似我地去台灣 新加坡咁
係華人先咁撚慘又要過英文 又要適應文化
挪威300萬 比上述三個樓盤仲要更加好
所以香港有錢人全方位贏在起跑線, 讀international school極易同世界接軌。
佢中國人黎 但係英文流利 結論都係英文問題
有能力喺外國生活到

又有錢買果邊既樓

真係去下外國好過

見識同眼界真係無得輸
睇人
用英文問路 個個用法文答我
大佬,加拿大面積有成個中國咁大,900幾萬平方公里,但得3000幾萬人,仲少人過南韓,地價一定會平。地價平,樓價當然跟住平。
做銀行果邊難唔難搵工?
普通level員工搵幾多到?
加拿大3000幾萬人,面積同中國一樣咁大
澳洲2000幾萬人,面積同中國的三分之二
美國3億幾人,面積同中國一樣咁大。
(美國可發展面積比中國還大,耕地比中國還多。)

不過樓價最平,唔係加拿大和澳洲,而係美國

中國和香港人口太多,加拿大和澳洲人口太少,
美國人口岩岩好。

人太少,人力資源不足,建造成本會高。
人太多,缺土地,樓價自然貴。
一定要出多倫多先會易少少搵到 但你係華人樣就無乜機會上到流
轉手七次既山卡啦凶宅
我起香港做銀行,見港樓咁貴想去加拿大,我媽入左藉,但依家香港人工唔錯,但都係未買樓,過唔過去好?
我iphone4>7>X 冇用過mac
耳機最貴就係呢排買嘅airpods 以前都係買iphone送個條線
我24歲旅遊淨係得2次台灣1次泰國 畢業同fd去
大部份都屋企食,2,3星期先出街食餐
個個禮拜都冇happy hour喎。。

唔係個個生活習慣都係咁嘅
諗緊去澳洲,ugrad 睇下搵唔搵到澳洲工
搵唔到就去埋畢業禮先去working holiday
其實都係留條後路俾自己,有得留緊係留係香港啦
加拿大點會同支那一樣大
但加拿大適合居住面積分分鐘同日本差唔多咋
Balance of world
燃點香煙喝淡酒
可惜香港都越黎越無

個政府當你係死嘅
個政府真係當你死,仲放寛按揭,玩到你班人殘。
聯邦制國家首都未必係最繁華城市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞