睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
俾心機返工啦港燦
可否講多d
能屈能伸,
我都想
以家都想死
daycare算係B?
5年咁耐..我睇過我份工好似係0AB入面既A,加上我媽已經移左10年入藉買左樓,如果我想移多倫多有無機會?
其實租屋都好抵,都包水電,missasaga apartment 700尺 cad900.
算 early childhood educator and assistant
noc 0ab係基本入ee排嘅要求,實際無460分都多數無計
而無本地經驗無乜人有460,後生有master,ielts8(L)777先有46x
無分就要省提名
其實加拿大悶撚到抽筋, 香港生活慣既人點會頂得順
老實講
100萬美金都可以係大城市住大屋
香港真係唔岩買樓
30m都唔撚夠
你係咪錯撚左單位
3000萬點會唔夠 買撚完樓工都唔洗返啦
我話後生仔,可以捱,唔係有錢
又冇朋友係個邊 字又唔識多個 錢又冇
過到去都唔知可以點
其實我都咁諗,3千萬都離哂地啦,留係香港變藍c可壓窄低下層了
我諗應該冇咩巴絲打會係呢邊

杜拜

其實睇左好多巴絲打回覆,想走既都係擔心歐美國家有歧視,重稅,要儲一大舊錢準備退休,或者揾唔到野做既問題。

呢堆問題其實杜拜完全解決晒(當然杜拜有佢自己既問題啦)

其實如果大家有興趣了解多d杜拜,小弟遲d都想開post同大家分享下...最近見到香港攪成咁,其實都想分享d資訊比多d朋友,多個機會

我覺得杜拜門檻真係好適合剛畢業幾年既年青人,一間正常7-800呎既樓(靚區)講緊都係200幾萬HKD,可以借50-75%,打工收入全免稅。如果做生意既朋友就仲正,隨便copy香港個business model 黎呢邊已經掂 (國家硬件勁,但講到做生意頭腦同勤力呢d軟件拍馬都比唔上香港人)

利申:小弟自大學時期已經走圍走,住過好幾個國家,近年係杜拜揾食,非移民Agent
得degree,ielts未考,入ee排如果阿媽入左藉有無幫肋?
Richmond嘅Apartment CAD$500,000 700呎左右有大把
M 記 最低工資係CAD$15一個鐘左右 (未扣稅, 扣完$11左右, 但低人工後可以退番稅)
去到加拿大仲住樓?
但老實講住美洲點都係買house好過買condo
師兄你住過basement你

我希望你樓上租客唔好日日開p
之前做過老人
但想做復康,即係物理治療、職業治療助理多D
HCA可以做住先
係咪大城市都缺人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞