睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
加拿大一到大時大節都係一樣乜都唔開
但income tax幾乎最平
starting rate都係20%左右
其他省貴多幾個%

去到全世畀都係辛苦架啦
但我諗窮到係香港搵萬幾蚊一個月住公屋應該移唔到民
香港人慣左樓下有7-11,supermarket,行去隔離個商場有得買衫,搭黨鐵幾分鐘一架

我住左鄉村好耐搭巴士出市中心都半個鐘
一次買曬要食嘅野返去
本身開頭住果陣都鐘意日日出去玩,慢慢住住下連聖誕,年三十晚都唔想出街,放假淨係訓沙灘坐海邊係天台曬太陽
想移民前可以搬去龍鼓灘,流浮山而d地方住下
真係來到先話我明燈la
用whv搏好大變數,講個人際遇運氣
咁巴打有無d network 可以幫手搵工?
都係普通搵工網indeed.ca monster.ca仲有政府job bank同省政府網
不過d工日日出,好快有反應。
文科過去做乜好
通常都缺,而啲工,白人好少肯做,超多菲律賓姐姐靠而個移民去左加拿大
有無咁平😂住basement?
但香港有一堆搵萬幾蚊成日幻想要移民
ON肯定低過BC
佢都係香港人?有無喺加拿大讀過書?同埋佢搵咩工?
巴打做engineering 都要搵3個月?
幫人湊仔幾好吖護理個d都好
咩文科先咁闊好難講。唔熟文科d野
如果做eca或者做healthcare 個d
補返個牌要考咩試?同埋咩價錢?
no
搵得萬令多數fresh grad 後生,咪話去讀書再搵工居留囉
搵萬幾住公屋可能仲生活好過搵6-7萬供間5-600呎私樓。

唉,好想有間公屋住
Iccc 😂😂係咪學校後面
搵得萬零蚊個d屋企仲有咁多閒錢先得架
好老實講,就算Montreal英文都通行到
只係唔識法文就一定無咁融入當地咁解
同埋同支那蝗走落嚟唔學廣東話無分別
stm >>>>>>> TTC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞