睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
I don’t need a big house, just an apartment is good enough for me - i am too lazy to do 剷雪
住得咁大間屋,一定要請工人,問題係放唔放心
A normal size apartment, say 500sqft will cost you over 10M in Hong kong.
貴左好多
但去細市人地又可能要求多經驗。
HCA / LPN 加拿大要勁多醫療人員
No... someone else said that. I did say if I sell off everything in HK now I’d have 30M only. I know that for my age (late 40s) even I am still in IT field, it’s nearly impossible to get Express Entry and got someone nominate me. Hence my only option may be in investor route.
I already have several in HK. The problem is when to sell off and how to move away.
住緊千萬樓..但只有公屋感覺
識呀
但無工無收入,點養起架車?搵僱主提名先係最重要
erm.. if people like you are also thinking about moving away....
請問HCA/LPN係咩黎?
我都係,完全睇唔到點樣值過千萬
加拿大唔得?美國都得喎,有朋友30歲,不過攪左5年,話下年應該ok
health care aide,類似醫院啲姐仔,幫人起身抹身個啲,餵食,唔係house keeping唔洗抹地

License Practice Nurse,正規護士下一級,工作基本上同正規護士一樣,只係薪酬唔同

都係屬於醫療體系入面工種
ok wo 我以前都試過做
唔知要咩條件呢?或者Toronto、Ottawa 有無得諗呢?
我都係 住慣咗鍋居,有1500尺都好夠,而且覺得condo好d, 比3層我,老左上落都唔方便
有錢就有得移咩,加拿大移民嚴咗好多啦
同意
過左去 我做開個行好少工搵
醫護或老人服務應該需求大
HCA就永遠都缺,鬼佬唔肯做。好睇做邊到,老人院就預左會差(但都好過hk),醫院都好。

LPN就要教翻個試,過黎讀都好似係兩年就有degree

頭盔:非專業顧問
去得加拿大,追求既就唔係錢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞