睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
侵侵都未敢郁在美支那豬啦 加拿大送件孟臭閪去美國都扭扭另另
班支那人趕唔走ga啦,上次細佬Ford選到唔多唔少都係政策同支那人信念相乎,主要因為佢反大麻同話會將性教育課程改返做八九十年代個舊版本,我知道佢選到有班支那人不知幾開心
不過話時話我識幾個唔同riding上左年紀ge人都話會投conservative,同政治取態無關,選佢地係因為佢地地區工作做得好
嚴守天主教規定
未做過呢行得唔得?要唔要讀返relevant 先可以做?
係香港有讀過差不多野,好似psychology, education 嘅,同省教育部報名想攞ece牌時,佢會audit你學歷睇你讀過咩course,然後根據要求來評你攞咩level嘅牌(有3個level),同waive d 咩course,之後你淨係讀返waive唔到個d。夠近嘅可能補5-6個course已經齊。咩學歷背景都無就係個2年college diploma

有時無牌都照請住先,因為真係長期無人做同可以後補難在點樣搵人sponsor work permit同幫唔幫到移民...除非你用working holiday or 本身有國籍
本身都係諗住working holiday 過黎
有degree,不過未考IELTS,本身係想做返healthcare,如果childhood education 可以幫到移民,都有興趣wo
點解唔諗做返healthcare? 難換返牌? 一樣缺人 (尤其細town) 但高好多人工喎
ece搵工真心易,好彩有人sponsor嘅話真係有得諗。省提名sponsor易批過federal lmia
啲人成日話香港多嘢玩又夜生活

當你到咗三十幾四十歲 都只係返工陪屋企人 郊遊做運動

做自己鍾意做嘅嘢

享受生命

香港 人多擠逼反而唔適合
eca = early child education?
healthcare 唔知要唔要再讀書,雖然child education 都可能要再讀書
條件所限,應該prefer直接過黎加拿大working holiday 搵工做
請問巴打係加拿大health同early child education 邊樣容易搵工? 邊樣容易攞PR?
呢d顧問其實有咩幫到手
收費幾多?
只係香港人犯賤
奴隸性格
咁貴住咁細住劏房
都可以忍
仲有香港人自私階級觀念重
上咗樓嗰班既得利益者
梗係想 日日升
炒樓
唔畀下一代年青人上位
變得自己高人一等
但 Ottawa 咩都冇...悶到仆街所以樓價同多倫多差天共地
Agger
係呀貴三成, 都唔差呀
邊到咁平?😂
溫哥華感覺上最好
但樓價都唔平
正確,ece即係day care湊細路
ece入行門檻好低,正宗讀幾個course就有人要,有時無牌都請住先,不過搵得少。healthcare nursing個d就門檻高,尤其要換牌d手續,不過高收入。兩個都好易搵工,因為真係請唔夠人。
同我提供既方法好似

利申 去過呢啲仆街度問
睇下邊種啦
我美國親戚講ii個啲就deport 得好快手
好多支那人唔知點偷渡過去
佢附近成日有屋租比佢地
睇住佢地被人捉
之前有一輪大型deport
不過靠美藉親戚個啲就唔知搞成點了
UBC成間都勁多蝗
好在出街無咁多
但BC未過weed法已經周街都係weed
佢反weed有作用?
Weed合法前係非刑事,即係藏有同服用係合法,但種植同售賣有管制。合法之後每個省執行都有分別,唔知你記唔記得,一開始話合法果陣ON同埋好似AB係未有街鋪,只可以網上訂,經政府買仲特別貴,我有個親戚啱啱合法果陣網上訂過一次,送到屋企果陣先發現發左霉,又無得退貨,訂左200幾蚊唯有自己硬食,之後索性自己響屋企種自給自足。
多倫多無幾耐前開始有街鋪,不過要開鋪同宣傳都唔容易,先要睇土地用途,然後又要出通告等諮詢,你果條街有反對聲音就唔開得,開得又管你鋪面同宣傳,聯邦政府只係搞法例,實際執行都係省政府同市政府搞。我見好似響NB一合法就已經有街鋪。
大學入面多蝗正常啊,有幾多收幾多啦,你睇下非PR / citizen一個收幾多錢
BC油價特別貴,平均有無貴其他省3成?
巴打好勁,感謝,明燈指引
希望有機會認識到你
UT 附近架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞