睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
溫哥華點會-30℃
其實我係渥太華長大,嗰邊真係幾好,只要你唔係希望有香港生活,當地人好多都係做政府工,因為始終都係首都,同埋主要語言都係英文,你識法語當然更加好啦。

講到交稅,其實唔係大家想像之中咁恐怖,供樓開支亦比香港細,當然住屋環境非常之好啦。

有啲咩可以問我,我自問真係可以算係一個渥太華通。
就就唔升都冇所謂啦,right
Do u really need 40m to live a normal retire life in canada?
Really dont think so...
If he is buying a luxurious house in Toronto, then yes. Or else, I dont see how you will be struggling.

"Quality of life" can be highly subjective tho. some people prefer beer to wine, it's all your preference.
東南亞玩夠了,咪去加拿大再expore 囉,睇極光,野外露
太大, 做家務會做死人
唉世界其實好大既。。。
又令我諗起樓市真係令香港人變到好有錢,個個都千幾萬資產去到世界邊個地方都係土豪
例如呢
飲食業 執垃圾
我屋企人移民左去加拿大,佢話倒垃圾好高人工,因為加拿大冇乜人肯做
咩職業比較高需求, 整體就業情況點?
香港銀行貸款買加拿大樓,遲啲先跟你媽入籍
如果計劃移民前想係香港飛過去一次實地考察下先,你覺得應該要去邊同做啲咩先好
留兩個week夠唔夠
咁唔係全個冬天都咁凍既
巴打睇黎已經有哂全盤計劃
真係得?想知多啲
有咩好提議?
你可以飛過去多倫多,然後再轉內陸機去渥太華,整體來講渥太華一定會悶啲,尤其初頭果一兩年,仲要留意冬天係比多倫多再凍啲,再大雪啲。

不過咁講,樓價會平不少,另外啲人亦都會再親切啲。做嘢方面,基本上只要你肯做其實行行都有空缺,你唔好介意人工低,由低做起基本上就冇問題。
兩個禮拜夠唔夠就好睇你會去邊度,如果你要去幾個地方咁兩個星期一定唔夠,如果你淨係留一個地方我會覺得兩三個禮拜都可以,當然最好有當地朋友可以帶你周圍行吓,介紹下啲地方俾你食就會更加好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞