睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
就係唔想咁
相信好多人都係鳩噏當秘笈

幫你買間house, 你窮要買遠啲

揸車係必須 你每日都要塞highway返工

放工你都係揸車塞highway, 唔計你每日要早起身剷雪 冬天你真係唔好做體力工作 我真係怕你捱唔到好耐, professional個gap好細, 唔好大家成日諗住自己個身份重人哋local畀 香港人過到去其實同福清一撚樣都係賤過泥 如果大家喺gta生活過 大家可以知道香港講廣東話嘅mall係特別舊,特別窮. 大家可以睇下pacific mall對面嗰個美食廣場 食廣東菜嘅都係平價餐. 係得魚樂軒要做比較勁 . 香港人過到去搵食個個咪又係黐住大陸人。 甚至係咬老本 香港有兩層樓收租就過去退休, 好似年青人諗住過去做七仔做麥當勞都夠生活你咪諗撚大咗個腦, 如果你一個人過去生存,你冇20蚊after tax 一個鐘你都冇撚諗有生活, 你想溝女你憑咩同啲大陸富二代爭. 香港人依家過到去慘撚過三等公民
香港啲人 成日諗住移民歐美ff 現實係就移民老撾越南菲律賓 嗰啲地方就真係可以做土皇帝而唔係歐美
唔同世界冇得比。
本人在加國做過裝修

冬天真係唔係咁易唉, 為咗搵兩餐 我話畀你聽啲汗係會結冰 你隻腳係會濕曬
攪左4個月樓價都係跌少少
我諗香港d 就算樓世界未日都會逆流而上
你傻左咩,升緊呀
係,所以有d人要打兩份工。

D人講到好似脫苦海咁,
若果連香港都上唔到位,
係加拿大更加無得上。
個問題係香港就黎玩撚完
相比之下 加拿大生活一定係穩定d 同埋為左你下一代
睇你想做m記有自己屋住有車揸 or做office 但窮到要同老豆老母逼埋一齊
其實好似而家丁屋咁下覆式有花園就夠
下層做客飯廳
上面全部都係房
住太大打掃真係幾攰
但算啦係香港有鍋居住都好好
做m記有屋住有車揸
日頭做m記,夜晚做廠,唔溝女唔買車可能得既。
無打算有小朋友咪ok
我都唔會生仔
諗住輪完公屋住過世死左就算
自己無咁嘅資格移民,同香港共存亡算
香港丁屋買地下一層都唔貴
有手有腳 自己搵自己洗有幾難
最難既都係諗點樣拎居留權(假設呢樣野唔成問題先)
有屋住既意思唔係買 同人夾租 肯定冇香港居住環境咁惡劣
仲有你窮既 學咩人溝女 呢d燒錢活動
何不食肉糜
咁以家撈邊飯?
樓上post地產資訊果班人知唔知自己post緊咩地方?
住到咁遠更係平
我有個親戚幾年前賣左個Downtown Toronto condo,計返港紙賣左二千幾萬
你都痴媽根 當你做M記搵20蚊一個鐘
一個月都係得3200仲要扣25%左右既税 得2千幾
一間hse當500k你唔飲唔食都要200個月先買斷
仲有美洲既車保特別貴 一個月平極都二百幾加紙 仲有汽油費呢?個邊揸車係必需品黎 油錢一個月閒閒地又幾百蚊
仲有暖氣 水 電 煤呢?
你仲儲到錢買到屋先講啦
租屋同人share 唔識 慳錢煮飯又唔識
咁其實都係做港共奴隸play toy 吧啦
二手車既稅香港咪仲貴
自己係外
唔通係黑警,20歲入職,3萬月薪,家陣就8萬,仲有升職加薪。。。不過連大馬都話唔歡迎喎
買二手車香港駛鬼俾稅
最貴係泊車位姐,
有免費車位養車其實好輕鬆。
唔係條條女都燒錢既,或者搵到個肯同你食m記呢
咪賺左好多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞