睇到加拿大樓價,覺得自己好似入左平衡世界

880 回覆
1242 Like 19 Dislike
不如搞個加拿大香港人村
做清拆
不嬲都有架啦 唔是咩
免費車位。。。你講得真係好輕鬆
richmond都差唔多,但要趕走d蝗
第一你有下一代仲同人share house?
第二你有無睇過加拿大二手車同款仲貴過香港 仲未計d車仲粗咪數過香港
第三加拿大暖氣費貴到on99唔係第一日既事 但你唔用既話又會凍撚死
果面既香港人 有幾類

一係香港有樓 收租幫保下

一係有父幹 , 買層樓 個仔女咪做M記

一係就捱世界, 訓Basement (我)

(屌 住Basement 就咪撚攞出黎講) 你只係加拿大既基層人仕

現實加拿大係艱難大

打兩份工 辛撚苦過香港
仲有如果做一個守法律 守公民責任
你咪撚去唐人街去P mall 搞逃稅
咁樣同支那人一樣

現實大部份香港人過到去仲藍過何妖
仲熱愛土共
資本主義就係咁
有得食有得訓有正常醫院福利 代價就係要番工
你最後果句會激嬲曬仲住香港既香港人
我香港有做野 加拿大既工作我已經交左比人做 因為加拿大真係太艱難

香港返工真係chill as fuck
係香港地 求撚其返份地盤都$1100一日
加拿大岩岩落船搵倒$800hkd after tax 我話你
有下一代 即是有伴侶 兩個做野辛苦供養 生得就預左
婚姻就係咁 香港仲辛苦 分分鐘有仔女都要同老豆老母住
再唔係就住貧民區 be tough don't be pussy 就生存到啦
好撚彩我係超級毒撚 唔會有女
有無search google map 啲屋係邊度架,
300萬果堆,10-15分鐘車到中心叫好遠咩
我唔知你親戚間屋幾大

如果咁睇2000萬都幾高級下
窮 去到加拿大買餸,你只能去No frills
窮 你只可以搭TTC
窮 你唔會有娛樂
窮 就不要移民北美
因為你只會越移越窮
最後窮困在GTA
唔好諗去美國
唔好諗番香港睇老豆老母
因為你只會窮到留番啲錢交電費
交稅,交租,你架車咪撚壞tim呀
一整就幾百,你冇幾多個百係荷包
有300幾萬cash flow 應該去邊
呢啲屋你有冇去過我有我搬過 未返屋企前你都行幾十級樓梯 屋企樓梯多過你任何位
cad or hkd
hkd
如 果 有 300 萬 港 紙 你過去讀書 你係為咗個藉嘅話 去多倫多 求其讀間college千祈唔好讀大學因為會嘥撚曬啲錢 最好我建議可以讀 電工 技工 但其實讀咩都係求撚其是在有分 之後 你呢度應該只會用幾十萬 你去搵間公司 自己同老細傾開pnp畀你 人工可以唔好要或者話收一半 會有老細睬你 交稅你要交足 同埋個job title一定要叫老細寫你係manager 你返唔返都冇所謂你可以搵條友頂你 社會就係咁為咗生存你做乜都得 為咗入籍 唔係話教你行偏門但係正途徑我唔覺得你會得 錢個撚個都有 大陸人大撚把錢幾千萬都有幾億都有 佢哋可以返工唔使錢咪個藉你得唔得好多人都唔得佢哋得
靠實力移民嘅話關景鴻移民顧問早就執撚咗
再易d 可以讀college,溝條本地女,肥婆都照去馬,結婚入藉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞