HKCC 2019-20 討論區 [5] 大家加油

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇巴打絲打可以比啲意見點樣揀sem2 DS科
Soc Sci NS yr1

SHDH2189 Developmental Psychology
SHDH2191 Introduction to Social Services in Hong Kong
SHDH2192 Introduction to Social Work
SHDH2196 Sociology of Culture

想知邊科好讀? 想sem2 cgpa靚仔啲
都想知每一科讀落去嘅情況

自己都有睇programme syllabus 覺得intro soc work比較上唔算伏
啲計分方法容易簡單過其他兩科
同埋gp pj比重無咁重
聽advisor講如果唔揀呢科下個sem無得讀其他關於社工科
有啲想揀

都有諗過揀developmental psychology 雖然依家有讀intro psy覺得有興趣同handle到
但係睇完syllabus覺得有啲伏同深

祝覆者爆4 兼入讀到心水大學同科
BHMH2316 Intro to wines 係咪伏科?
背科 都幾多嘢背
但上堂有得試酒 都幾好玩
今個sem 讀緊 so far 感覺都唔差
其實多數都係讀文言文 因為係china related嚟
好似只係得一個lecturer教
每堂tut都要做一份exercise 有啲填充題
同埋幾條long question之後出去講其中一兩條
揀得china related就點都多嘢背㗎啦
利申prefer讀chinese management wisdom多啲
Financial management
Introduction to communication studies
好唔好讀㗎
Communication Ada 大伏 我同我幾個friend 瀨晒嘢 Jason Raymond ok
內容好讀?
背多,因Ada太伏我真係無聽過書 不過final chur左三四日最後自認做得不錯
【HKCC報警事件】

就昨天下午香港理工大學香港專上學院西九龍校園有一名講師與學生發生爭執,同時亦有人就此報警,我們經過調查之後得知事情的情況如下:

一名陳姓的講師指出政府應該盡快緝拿「暴徒」歸案,這一番言論引起不少學生不滿,因此上前與該名講師理論。然而,有人在理論期間報警,事件驚動專業進修學院院長阮博文教授,阮教授當場阻止警方進入校園,並進入講堂與學生溝通,對話期間講師與學生言辭針鋒相對,氣氛緊張。

就香港專上學院學生會幹事會成員指出,今天下午二時會有公開對話會面,詳情稍後公佈。理大學生校董李傲然對有講師與學生爭執表示難過和遺憾,該名講師之言辭態度有失身份,今天將會親身到場聲援西九校園的同學。

From Polyu tg channel
唔該曬巴打
有冇人知暄暄上咩堂可以分享下
我都好想sit下師姐堂阿

想問係咪有telegram
1022 sem4未上到岸都唔好揀
係咪Chinese relative ?
揀modern china, 呢科容易
我推
Modern china係 cluster C 佢讀唔到
反正cluster B 都係商科野 我推介9背科 intro to marketing 不過你想揀返china related都得 我睇 secret見啲人對呢科china wisdom評價唔錯
3123 聽人講hea 到仆街

Power印都冇用
Powerpoint
Grad 左ge都想返去sit
btw hhb 定wk
Wk 利申grad左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞