淘寶耳機集中討論帖(4) - 講還講買完野收埋貨記得貼相

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
用緊IE80 想upgrade 有咩好推介 主要聽pop 筆值3000內

3000入黎玩淘仔
有沒有試過圈鐵?達科音有隻DK3001 行3鐵一圈
仲有老人家隻灰黃鸝,過3000既有FXA7

動鐵 好少試動鐵既耳機
入黎問就係想睇下有冇庶渣價錢燒鵝味道

頂 但你介紹個D都3XXX 諗住3000內添

咁你想要大廠定淘仔先?

錢我就預左要洗 照你地睇法呢個筆值大廠都OK
用緊IE80 想upgrade 有咩好推介 主要聽pop 筆值3000內

3000入黎玩淘仔

動鐵 好少試動鐵既耳機

咁你想要大廠定淘仔先?

fxa5
我想問0.78插針嘅線插唔插得入zdgg嘅耳機,之前見啲人話6單pro好似幾正有啲心郁想入但係手頭上有條亮點嘅0.78平衡插頭嘅線唔想浪費咗佢
我想問0.78插針嘅線插唔插得入zdgg嘅耳機,之前見啲人話6單pro好似幾正有啲心郁想入但係手頭上有條亮點嘅0.78平衡插頭嘅線唔想浪費咗佢

0.78可以入0.75 0.75入唔到0.78 勁鬆
胖子ie800係唔係有8成以上還原度
想入手試下

最多5成

0.78可以入0.75 0.75入唔到0.78 勁鬆

唔該 巴打
見巴打通常高價唔推淘仔
其實係貴價既淘仔開始性價比唔高?
定係大廠高價既耳機性價比就出反黎?
有冇巴打用緊xduoo xd05 dac 係咪呢個價位冇得輸

用緊, 不過冇其他同類嘢係手比較 好難答你

我有喺手性質最接近嘅係HRT microstreamer DAC/AMP, 我可以比較吓

利申: 兩部嘢定位唔同, 以下內容只供參考

DAC:

-音質 HRT > XD-05

File support: XD-05 > HRT
- HRT 得24/98.2
- XD-05 可以硬爆DSD

Input XD-05 >>>> HRT
- HRT得USB input, 仲要係mini usb
- XD-05 有Aux(amp), Optic, coaxial, USB
- 不過XD-05個USB in 要 USB male to female, 都係on9

兩個都支援OTG, 不過HRT用OTG會唔夠力

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
AMP:

推力 XD-05 > HRT
- XD-05贏在有high gain
- HRT視乎你接咩source播嚟決定力度

音量調教 XD-05 > HRT
- XD-05用旋扭教音量, HRT音量隨source轉
***XD-05據悉用Optic/Coaxial會勁大聲, 小心***

Input XD-05 >>> HRT
- XD-05可以3.5對錄aux in, HRT只可以USB in
(不過正常portable amp都可以aux in)

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

大細 HRT >>>>>>>>>>>>> XD-05
- HRT真係火柴盒咁細, XD-05磚頭咁大

重量 HRT >>>>>>>>>>>>> XD-05
- 同上

Output HRT ~ XD-05
- HRT : 3.5mm phone out + 3.5mm line out
- XD-05 : 6.3mm phone out + 3.5mm line out
- 鐘意邊個就見人見志, 我就鐘意6.3mm, 不
過正常IEM用3.5mm
- XD-05 Aux in 同 line out 一個位
Aux in 時唔用得 line out
DAC時line out同phone out唔建議一齊用

冇個正常amp喺手真係比較唔到
不過加咗XD-05分析力係高咗, 出去試吓行貨啦

孝子
有冇巴打用緊xduoo xd05 dac 係咪呢個價位冇得輸

我有喺手性質最接近嘅係HRT microstreamer DAC/AMP, 我可以比較吓

DAC:

- HRT 得24/98.2

- XD-05 有Aux(amp), Optic, coaxial, USB
- 不過XD-05個USB in 要 USB male to female, 都係on9

AMP:

***XD-05據悉用Optic/Coaxial會勁大聲, 小心***

- XD-05可以3.5對錄aux in, HRT只可以USB in

- 同上

- HRT : 3.5mm phone out + 3.5mm line out
- XD-05 : 6.3mm phone out + 3.5mm line out

孝子

高汁

DAC:

- HRT 得24/96k

AMP:

- 同上

孝子

更正返HRT係最高support 24/96k

我而家個setup係:
出街 Sony A35 -> XD-05
屋企 電腦 -> HRT -> XD-05
見巴打通常高價唔推淘仔
其實係貴價既淘仔開始性價比唔高?
定係大廠高價既耳機性價比就出反黎?

因為3000以上買國內大廠都算有個保證
如果你選擇去盲入淘仔,你可以loop一之置頂段頭盔聲明

*** 慳位省略 ***

孝子

高汁

不過兩部嘢定位真係好撚唔同, 其實我咁比較法唔係咁好
出街有行貨試, 可以試過再決定買唔買

BTW XD-05可換OpAmp, 換咗粒muse02
(聲係靚咗嘅, 不過淘仔送嘅opamp...
藍芽既有冇抵玩推介?

藍芽買大廠

3000入黎玩淘仔

動鐵 好少試動鐵既耳機

咁你想要大廠定淘仔先?

Senhear 5/8單, 有人話佢幾正 (我冇試過)
藍芽既有冇抵玩推介?

藍芽買大廠

如果你貪平而選擇去入淘仔藍芽,咁有個消息通知你,好快就會因為舊電唔耐用而死死地氣去買返大廠

3000入黎玩淘仔

動鐵 好少試動鐵既耳機

咁你想要大廠定淘仔先?

Senhear 5/8單, 有人話佢幾正 (我冇試過)

呢間野都幾好,聽過有位巴打隻1+2 復刻
fb睇到senhear 8單2000 巴打們點睇呢隻
fb睇到senhear 8單2000 巴打們點睇呢隻

要買都去返正廠買會好d
請問bd005有一隻普通版 一隻升級版
其實有咩唔同?
係咪淨係升級版多條鍍銀線?
其實有咩唔同?

Yes, 分別係條線
本身冇線就買升級版啦
其實有咩唔同?

Yes, 分別係條線
本身冇線就買升級版啦

我淨係會用條mic線 咁買返普通版算啦
其實有咩唔同?

Yes, 分別係條線
本身冇線就買升級版啦

係FB搜港人限定買BD005 有鍍銀有MIC線 $150 三個月保 普通版音質真係食得屎
CMX1 3日用後感
聲好滿意,但始終唔慣一部過
之後應該開飛行mode當dap用
我比各位巴打既意見係
用貴線千其唔好買,一部過當然方便
但一部過就代表用電話時聽歌要拎係手
條線就唔貼身,條街人多時極之麻煩
其實有咩唔同?

Yes, 分別係條線
本身冇線就買升級版啦

係FB搜港人限定買BD005 有鍍銀有MIC線 $150 三個月保 普通版音質真係食得屎

即係普通版升級版單元唔同?
CMX1 3日用後感
聲好滿意,但始終唔慣一部過
之後應該開飛行mode當dap用
我比各位巴打既意見係
用貴線千其唔好買,一部過當然方便
但一部過就代表用電話時聽歌要拎係手
條線就唔貼身,條街人多時極之麻煩

呢部應該好多人想買,音樂手機仲有平衡輸出
不過我都同意電話聽歌時有電話入會麻煩,所以最好分返開兩部野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞