LIHKG機械鍵盤集中討論區(23) 新手睇頭post - 九月可以俾荷包抖下

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
睇你個人喜好 leopold鍵盤質素黎講應該係業界之冠 所以先推薦人揀leopold

Filco就比較似十分錢 五分貨咁囉 望下佢個死人平衡杆
我自己咁睇:
鍵盤質素行先,之後先諗用咩軸
唔係因為紅/茶先揀leopold,係因為leopold做工好所以先揀leopold
再講,每個人有唔同喜好,唔好俾人地講嘅野限制你嘅選擇
可以嘅話,都係試左先買

至於你講用耐左手感會唔會變,呢樣野本身關個軸事唔關鍵盤事
你保養得好,個鍵盤無飲過水/果汁/汽水之類嘅話,理論上所有鍵盤用好耐手感都唔會變
大分別:
Filco keycaps 用耐左會shine
Leopold keycaps 唔會
更正:無咁容易shine唔係唔會
呢個係abs同pbt嘅properties
當shine係feature嘅一種就ok
有無BOARD 的LAYOUT 係好似FC980C咁?
如果有既,會唔會好難配KEYCAP?
有無BOARD 的LAYOUT 係好似FC980C咁?
如果有既,會唔會好難配KEYCAP?
costar stab嘭嘭聲先正呀
我都覺得costar stab 幾consistent, 唔使搞好多野都又smooth 又冇咩核突聲

不過filco keycaps 啲 legend 好渣,唔係double shot,又甩又會染色

Leopold 用 dye sub pbt啲legend冇咁易甩
呢樣關重量事,粒keycap重d咁個actuation force當然會細左
不過係微乎其微,唔會影響到幾多

除非你用SA profile 咁就另計
Leopold 紅比較好
純粹個人感覺
巴打出去親手試試就最好
想買隻keyboard送人但又唔得閒整住
香港邊度有得試Filco/Leopold?

budget 1500咁上下啦,最好full size
見到呢隻幾靚呀,唔知香港有無現貨

魔鬼SIR有得試
DIY玩咗差唔多9個月
我發覺我喺Keycap上面使嘅錢正式超越砌keyboard嘅錢
邊度買?我都鐘意佢隻配色
見konostore做緊ic 但唔知喵profile , 好耐都未出
日本買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞